Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă de pestă porcină în nordul țării

© Pixabay / Chun-SanСвиньи
Свиньи - Sputnik Moldova
Abonare
Testele de laborator, efectuate de experții de la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, au confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la 6 cadavre de mistreți, în raionul Briceni.

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Un focar de pestă porcină africană la mistreți a fost depistat în ocolul silvic amplasat în zona de frontieră dintre Moldova și România, în regiunea orașului Lipcani, raionul Briceni. Cazul a fost confirmat de specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Testele de laborator, efectuate de experții de la Centrul Republican de Diagnostic Veterinar, au confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la 6 cadavre de mistreți (femela și puii săi).

Porci - Sputnik Moldova
Societate
Pesta porcină africană: Guvernul a dispus măsuri sporite de combatere a focarelor

Cadavrele mistreților au fost depistate de către polițiștii de frontieră. Aceștia au anunțat imediat inginerul silvic și responsabilii de la subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din Edineț, care au prelevat probele necesare testărilor de laborator. Cadavrele mistreților au fost distruse conform procedurilor stabilite.

Comisia pentru Situații Excepționale Briceni a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Potrivit datelor prezentate de ANSA, pe parcursul anului 2019, în Moldova, dar și în Ucraina și România, au fost înregistrate mai multe cazuri de pestă porcină africană la mistreți.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14 martie, în satul Bejghioz, Ciadîr-Lunga, și care a fost eradicat pe data de 16 mai.

Specialiștii ANSA recomandă proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale ANSA, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Fluxul de știri
0