Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Care va fi impactul alegerilor europarlamentare asupra cursului monedei europene

© REUTERS / PHILIPPE HUGUENEuro banknotes
Euro banknotes - Sputnik Moldova
Abonare
Luni dimineața, în contextul rezultatelor alegerilor parlamentare care s-au desfășurat în perioada 23 – 26 mai, cursul monedei europene a crescut simbolic în raport cu dolarul.

CHIȘINĂU, 28 mai – Sputnik. Alegerile europarlamentare au influențat asupra cursului monedei unice europene care s-a întărit după anunțarea rezultatelor prealabile.

Выборы в Европарламент - Sputnik Moldova
Politică
Ultimele rezultate: Marii învingători la europarlamentare

Potrivit datelor de la ora 8:55, cursul euro față de dolar a crescut până la 1,121 dolari pentru un euro față de nivelul din ajun care era de 1,1202 dolari pentru un euro. Cursul dolarului față de yen a crescut de la 109,29 până la 109,48 yeni pentru un dolar. Indicele dolarului (cursul dolarului în coșul valutelor a șase țări – principalii parteneri ai SUA) a scăzut cu 0,04%, până la 97,57 puncte.

Potrivit rezultatelor alegerilor, două fracțiuni principale – „Partidul Popular European” și „Alianța socialiștilor și democraților”, care în ultimele decenii dădeau tonul politicii în UE, au pierdut pentru prima dată tradiționala majoritate în Parlamentul European. În același timp, s-au consolidat pozițiile liberalilor, euroscepticilor și „verzilor”.

În noua componență fracțiunea creștin-democrată a „Partidului Popular European” care este lider politic în UE a rămas pe locul întâi (179 de locuri), pierzând însă 38 de mandate. Social-democrații au pierdut 34 de mandate (acum, conform PE, vor avea doar 152 de locuri).

„Se pare că partidele proeuropene au obținut totuși majoritatea. Desigur, în unele țări se observă creșterea numărului partidelor antieuropene, însă acest lucru nu înseamnă că ei au majoritatea absolută”, a menționat analistul principal al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Minori Uchida.

Alegeri europarlamentare 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Europarlamentare 2019. Configuraţia viitorului Parlament European

Totodată, volumul tranzacțiilor de luni a scăzut în legătură cu închiderea burselor din SUA și Londra, din cauza sărbătorilor.

Anterior, politologul Angela Kolațki a declarant pentru Sputnik că aceste alegeri sunt extrem de importante și pentru Moldova, deoarece ele sunt cruciale, capabile să schimbe poziționarea forțelor și să influențeze pe viitor soarta Uniunii Europene.

„Va fi foarte interesant de urmărit care dintre noile partide vor accede în Parlamentul European, câți eurosceptici vor fi în noul parlament. Care va fi raportul de forțe dintre ele”, a spus atunci Kolațki.

Fluxul de știri
0