Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție la datele cu caracter personal: Riscurile, extrem de mari

© Sputnik / OsmatescoOlga Demian
Olga Demian - Sputnik Moldova
Abonare
În condițiile în care, cu o simplă copie după cartea de identitate, infractorii iți pot provoca daune materiale considerabile, dar și de imagine, protejarea datelor cu caracter personal este extrem de importantă.
Atenție la datele cu caracter personal! Riscurile sunt extrem de mari

Numele, prenumele, numărul de telefon, adresa de domiciliu, cea de e-mail, informația cu privire la salariu, rechizitele bancare, numărul de înmatriculare al mașinii, dar și orice altă informație cu ajutorul căreia putem identifica o persoană fizică, sunt date cu caracter personal și pot fi folosite de altcineva doar cu acordul deținătorului.

”Orice informație cu ajutorul căreia poate fi identificată o persoană este data cu caracter personal. Cert este că atât vocea, datele genetice, amprenta digitală, adresa IP, fotografia, numărul e telefon, precum și desenul unui copil poate fi interpretat ca data cu caracter personal”, a declarat expertul în date cu caracter personal Olga Demian, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Expertul îi îndeamnă pe toți cetățenii să aibă grijă la datele cu caracter personal, deoarece folosirea acestora de către infractori ar putea cauza daune considerabile.

Olga Demian - Sputnik Moldova
Nu mai postați imagini cu biletele de avion pe rețelele sociale: La ce riscuri vă expuneți

Anul trecut, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a recepționat 637 de plângeri în care moldovenii s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile privind datele personale şi viaţa privată.

Oamenii s-au plâns pe încălcarea dreptul la viaţa privată, prin intermediul camerelor video instalate ilegal, pe difuzarea sau prelucrarea datelor cu caracter personal de către polițiști, medici, jurnaliști, reprezentanți ai companiilor de asigurări și angajați ai băncilor.

Experții estimează că, în realitate, numărul persoanelor care suferă din cauza încălcării datelor cu caracter personal este mult mai mare. Mulți însă nu-și cunosc drepturile.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0