Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Produse cu otravă în pieţe şi magazine: Specialiştii ne spun cum le putem recunoaşte

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Specialiştii trag un semnal de alarmă: unii producători otrăvesc cu bună ştiinţă consumatorii.

CHIŞINĂU, 25 mai – Sputnik. Un şir de produse pe care le consumăm destul de des în această perioadă pot conţine substanţe  toxice ce ar putea favorizează apariția unor boli periculoase, inclusiv a unor forme de cancer. Printre acestea sunt şi roşiile care pot conţine „ethrel”, soluţia care grăbeşte coacerea tomatelor.

Am prezentat anterior un material filmat cu camera ascunsă de o echipă România TV, care dezvăluie practicile utilizate de producătorii agricoli. Substanța cu care fermierii otrăvesc roșiile este interzisă în Uniunea Europeană, dar se poate cumpăra ”la negru”, fiind adusă în România prin contrabandă.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: Otrava pe care o cumpărăm din piețe și magazine - Video

Din cauza substanțelor conținute, aceste roșii îngrașă, favorizează apariția cancerului (cresc riscul de cancer de sân la femei și cancer testicular sau de prostată la bărbați), cresc riscul bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Este ţuguiul o caracteristică a soiului?

Specialiştii spun că tomatele coapte cu Ethrel, deși sunt roșii la exterior, în interior vor fi verziu, iar miezul va fi mai tare decât în mod normal și va avea un gust de necopt. Unele roșii pot deveni țuguiate în urma folosirii produsului, acest țugui fiind de fapt o malformație.

Publicaţia Agrointeligenţa a decis să afle dacă într-adevăr coacerea tomatelor cu „moț” a fost forţată cu substanţe chimice.

Dacă unii producători afirmă că ţuguiul ar fi caracteristic unui anumit soi de roşii, dr. ing. Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, este de altă părere. El spune că această caracteristică este declanșată de stimulenţii pentru fecundare, pentru polenizare. Adică, apariția pronunțată a mucronului tomatelor s-a produs din cauza că legumicultorul a folosit produse chimice ce au avut ca efect forțarea coacerii fructului.

Cum recunoaştem tomatele coapte artificial

Sursa menţionează că analizele de laborator vor arăta fără îndoială dacă coacerea roşiilor a fost grăbită cu substanţe chimice.

Alt indiciu care ar trebui să ne dea de gândit este un moţ foarte pronunţat. De asemenea, atunci când vom tăia roşia stimulată chimic, vom vedea că fructul nu are seminţe, iar în pulpa exterioară a fructului vom găsi un cerc lemnos, albicios.

Fluxul de știri
0