Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Otrava pe care o cumpărăm din piețe și magazine - Video

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Specialiștii sunt în alertă: unele produse pe care le consumăm practic în fiecare zi sunt pline de substanțe toxice care favorizează apariția unor boli periculoase, inclusiv a unor forme de cancer.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Unii producători agricoli otrăvesc cu bună știință consumatorii, avertizează Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPIEC).

Piață  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Îi privește pe toți moldovenii: Mare atenție la ce cumpărați din piețe

Astfel, potrivit sursei, o echipă România TV a descoperit în comuna Vidra un magazin în care se vinde ”ethrel”, soluția care coace forțat tomatele. Substanța cu care fermierii otrăvesc roșiile este interzisă în Uniunea Europeană, dar se poate cumpăra ”la negru”, fiind adusă în România prin contrabandă.

Un material filmat cu o cameră ascunsă dezvăluie practicile folosite de producătorii agricoli. Dialogurile dintre reporter si cei implicați sunt de-a dreptul halucinante, legumicultorii neavând nicio remușcare pentru faptul ca otrăvesc cu buna știință consumatorii.

Potrivit specialiștilor, din cauza substanțelor conținute, aceste roșii îngrașă, favorizează apariția cancerului (cresc riscul de cancer de sân la femei și cancer testicular sau de prostată la bărbați), cresc riscul bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare. În plus, acestea pot duce la perturbări hormonale: la băieți scade fertilitatea, iar la fete provoacă apariția precoce a pubertății.

Potrivit CNPIEC, o situație similară există și în Republica Moldova. De exemplu, un preparat destinat tratării unor boli la piersici, declarat periculos pentru sănătatea omului și interzis în țară, este adus prin contrabandă de la piețele din Odesa și utilizat pe larg de legumicultorii din regiunea Dubăsari.

Specialiștii centrului vin și cu sfaturi pentru consumatori. Astfel, pentru a afla dacă legumele pe care vrei să le cumperi s-au copt natural sau cu ajutor unor preparate, singura modalitate este cea organoleptică. Tomatele coapte cu Ethrel, deși sunt roșii la exterior, în interior vor fi verziu, iar miezul va fi mai tare decât în mod normal și va avea un gust de necopt. Unele roșii pot deveni țuguiate în urma folosirii produsului, acest țugui fiind de fapt este o malformație. De asemenea, tomatele nu au codițe, acestea fiind arse. O bună modalitate de a evita roșiile tratate cu hormoni de creștere este alegerea celor care încă mai au ciorchine sau coronița verde.

Fluxul de știri
0