CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Cunoscuta interpretă de muzică populară, Maria Iliuț, a vorbit în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Radio Sputnik Moldova despre pasiunea ei pentru folclor și munca pe care o depune zi de zi pentru ca Ansamblul etno-folcloric ”Crenguță de Iederă”, pe care îl conduce, să aibă cea mai înaltă prestație.
Talentata bucovineancă spune că pasiunea pentru folclor o are de pe când iernile erau cu nămeți cât casa și mult viscol, părinți - mari și atotputernici, iar ea – un liliac de copil.
„Când eram eu micuță și părinții trebuiau să meargă pe la diferite petreceri, eu mergeam cu ei. Să știți că pe atunci iernile erau foarte geroase și cu troiene. Părinții mă puneau într-o traistă, ca să le fie mai ușor să mă ducă, și mă luau cu ei. Eu eram în miezul sărbătorii. Dacă era nuntă, mă puneau pe zestrea amenajată frumos de gospodina casei și de acolo vedeam tot tabloul”, a declarat interpreta Maria Iliuț pentru Radio Sputnik Moldova.
Cert este că, deși era mică, avea un rol important în tot procesul.
„Este cunoscut faptul că nunta este cel mai spectaculos moment din viața omului. În acele vremuri, nu se pierdea niciun obicei. La iertăciunea miresei plângea toată lumea. Prin conăcăriile astea erau așa niște texte și povețe că ți se făcea pielea găină. Atâta frumusețe... de obicei, eu ceream bani de la vornicei sau nuntași, așa cum spune tradiția. Aceste momente m-au marcat”, adaugă Maria Iliuț.
Tradiţiile și obiceiurile acelor nunți le promovează astăzi prin cântec la diverse festivaluri-concurs naționale și internaționale.
„În prezent lucrăm (n.r. ansamblul etno-folcloric ”Crenguță de Iederă”) la un spectacol nou „Tradiții și obiceiuri de nuntă”, pe care îl vom ține în acest an. Va fi ceva nou. Să știți că frumosul se naște din frumos”, adaugă Maria Iliuț.
În studio au fost prezenți și membrii ansamblului Nicolae Palade și Ionela Morgun. Întrebați de unde au această pasiune pentru folclor, tinerii au răspuns franc:
„Fiecare patriot adevărat are folclorul în sânge, chiar dacă nu-l cunoaște. Nouă nu ne-a fost greu să deprindem cântecul, jocul nostru tradițional, pentru că undeva în ADN-ul nostru este această zvâcnire”, a declarat Nicolae Palade.
„Noi avem folclorul moștenit de la părinți, bunici și străbunici. Folclorul este moștenit de generații întregi. Nu ne costă nimic să-l ducem mai departe. Practic, toți cei din ansamblu am crescut la țară, în sate. Eu am frecventat și la Florești un ansamblu. Toți cei care vin aici, trecem printr-o sită. La început, cu toții suntem entuziasmați că vom avea concerte și ieșiri, dar nu rămân toți. Rămân doar cei care simt folclorul cu adevărat”, adaugă Ionela Morgun.
De menționat este că ansamblul etno-folcloric ”Crenguță de iederă” de la Facultatea de Arte frumoase de la USM a împlinit 29 de ani de la înființare. Cu această ocazie, colectivul a susținut un concert de zile mari. Ce alte surprize pregătește ansamblul condus de Maria Iliuț, dar și cum să cultivăm în rândul tinerilor de astăzi dragostea față de folclor și tradiții, aflați în interviul video atașat.