Schimbarea proprietarului „Gas Natural Fenosa” este „un pas spre mai rău”, în opinia expertului în energetică Victor Parlicov, fostul director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Noul proprietar, argumentează expertul, „nu este specializat în domeniu”.
„Este un fond de investiții speculativ, care a cumpărat, în opinia mea, pentru a revinde. Eu nu știu în cât timp, dar relativ scurt”, a declarat Victor Parlicov pentru Sputnik Moldova.
În opinia sa, fostul proprietar „a optimizat managementul companiei „Gas Natural Fenosa” extrem de bine”, afacerile în domeniul energiei electrice fiind „business-ul său de bază” în mai multe state ale lumii, în timp ce noul proprietar nu are calitățile care i-ar permite să administreze afacerea la fel de eficient.
„Eu nu cred că ei vor fi la fel de profesioniști în managementul acestei afaceri, încât consumatorul din Republica Moldova să simtă acest lucru”, a spus Victor Parlicov.
Reamintim că, în aprilie, Grupul energetic spaniol „Naturgy” a semnat acordul de vânzare către Grupul internațional „Duet Private Equity Limited”, cu sediul la Londra, a întreprinderilor sale de distribuție și furnizare a energiei electrice „Red Union Fenosa” și „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”. Tranzacția urmează să fie finalizată până în iunie 2019, când cumpărătorul va prelua integral controlul celor două companii.
Au cerut scumpirea, pentru că așa prevede metodologia
În altă ordine de idei, Victor Parlicov a fost de părere că ANRE nu va accepta cererea de majorare cu 0,7% (aproximativ un ban) a tarifelor la energia electrică, depusă de „Gas Natural Fenosa” în martie curent.
„Majorarea cerută este nesemnificativă și ANRE ar putea spune că nu vede premise pentru majorarea tarifelor”, a explicat Victor Parlicov.
Potrivit expertului, cererea de majorare depusă de „Gas Natural Fenosa” a fost firească. „O dată pe an, ei trebuie să depună cererea de ajustare a tarifelor în baza metodologiei tarifare. Ei asta au făcut. Evident că ANRE trebuie s-o examineze”, a spus Victor Parlicov. ANRE urmează să răspundă cererii într-un termen de 180 de zile - cel târziu, în luna septembrie.
Deși are temei, RED-Nord nu cere majorarea tarifului
Victor Parlicov consideră că mai degrabă RED-Nord, companie de distribuție a energiei electrice aflată în proprietatea statului, este îndreptățită să solicite o majorare a tarifelor, dar, în mod straniu, nu a depus o cerere până acum.
„Situația e mai complicată la Nord. Eu nu știu de ce toată lumea vorbește de „Fenosa”. Dar la RED-Nord tarifele ar trebui să fie în mod normal ridicate”, a declarat expertul.
Victor Parlicov a explicat că „Gas Natural Fenosa”, spre deosebire de RED-Nord, beneficiază de un mecanism compensator. Acesta funcționează în felul următor: pierderile suportate de companie în anul 2015, ca urmare a deprecierii monedei naționale și scumpirii energiei electrice, nu au fost incluse imediat și integral în tarif, dar au fost au fost incluse în tarif treptat, pe parcursul ultimilor ani, în baza unui acord semnat cu Ministerul Economiei.
Respectiv, anul acesta expiră acea perioadă și Fenosa își va recupera integral banii. „Fenosa” are „o pernă” care o protejează, a explicat expertul. Costul energiei electrice, devalorizarea monedei – acestea pun presiune pe tarif. Dar datorită faptului că la distribuție și furnizare ei au avut această ”pernă”, care acum dispare, pentru „Fenosa” presiunea pe tarif este joasă.
”Dar la RED-Nord nu au această „pernă”. La ei, toate efectele cumulative ale deprecierii leului, creșterea costului de achiziție a energiei electrice, toate investițiile care s-au făcut ar trebui să conducă la o creștere esențială. Eu nu văd ca cineva să vorbească despre asta. Nu văd cerere din partea RED-Nord”, a constatat Victor Parlicov.
„La noi, agenții economici se ocupă de politică, iar politicienii se ocupă de economie. Eu cred că trebuie trasate limitele între aceste entități”, a adăugat fostul director general al ANRE.
Reamintim că, tot în luna martie, o majorare cu 10% a tarifului la energie electrică a fost cerută, printr-o cerere depusă la ANRE, de „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, companie de stat ce furnizează energie electrică în Bălți și în unele raioane din nordul Republicii Moldova.