Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În copilărie, timid și retras, astăzi - umorist cunoscut. Despre cine este vorba

CC BY 2.0 / Tamaki Sono / 140822Микрофон на сцене
Микрофон на сцене - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți îl cunosc pentru calitățile extraordinare de jurnalist, puțini știu însă despre pasiunea lui pentru umor.

CHIȘINĂU, 25 mai - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Mulți îl cunosc pentru calitățile extraordinare de jurnalist, puțini știu însă despre pasiunea lui pentru umor. Vorbim despre jurnalistul Liviu Gulica, tânărul care vrea să aducă Stand Up–ul la noi performanțe în Republica Moldova. Liviu spune că în copilărie era timid și retras. Obișnuia mai mult să tacă și să-i asculte pe ceilalți. Cu trecerea timpului, lucrurile s-au schimbat.

„În copilărie eram foarte retras, foarte timid. În adolescență, la fel, făceam parte din categoria – „dă-mi o pace și-ți dau două”, nu-mi plăcea să mă manifest, nu-mi ardea mie de glume sau bancuri”, a declarant Liviu Gulica în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Radio Spuntik Moldova.

Deși tăcea, analiza cu atenție vorbele spuse de maturi și reținea cu ușurință expresiile pe care uneori nu le prea înţelegea.

„Deși eram tăcut și retras, îmi plăcea să ascult și să rețin foarte multe”, adaugă Liviu Gulica.

Liviu Gulica - Sputnik Moldova
Pasiunea incredibilă a jurnalistului Liviu Gulica - Detalii

Cert este că în copilărie avea o pasiunea aparte pentru umor. Deseori se retrăgea în casă și își punea înregistrările cu legendarii umoriști Gheorghe Pârlea, Gheorghe Urschi și Pavel Bechet.

„În copilărie ascultam des acele casete audio cu mostre de umor de-ale lui Pavel Beghet, Gheorghe Urschi și Gheorghe Pârlea”, adaugă Liviu Gulica.

Ce-i drept, uneori se pomenea în mijlocul apropiaților, imitându-i pe marii umoriști.

„Mergeam cu părinții în România, pe la Cheile Bicazului. Pe atunci era o atmosferă exotică, de tabără. Mergeam mai multe familii. Făceam o gălăgie, și acolo, îmi amintesc, am avut primele „ieșiri în public”. Adică, fără ca să conștientizez îi imitam pe marii umoriști”, adaugă Liviu Gulica.

Spune asta cu modestie, deși efectul glumelor sale se auzea până în localitățile apropiate.

„Maturii râdeau zgomotos, iar hohotele lor se auzeau până în localitatea din apropiere. Așa ne pomeneam cu localnici, care se alăturau focului de tabără”, adaugă Liviu.

Liviu Gulica era atunci un puști de clasa a clasa a treia. Iar multe dintre replicile pe care le spunea nici nu le înțelegea.

„Pe atunci făceam un exercițiu de memorie. Memorizam pe de rost acele replici pe care le spuneam. La multe nu le înțelegeam sensul, fiindcă erau pentru maturi”, conchide Liviu.

Odată cu trecerea anilor, au început căutările pentru carieră. Spune că a vrut să se facă actor – profesie prea riscantă pentru o țară ca Republica Moldova.

„Am vrut să fac actorie, dar în familia noastră imaginea actorului era prea nesigură. Cunoaștem care era situația după destrămarea URSS, părinții se gândeau la condițiile de trai, nu la talentele fiului. Știm că arta care nu se vinde, nu costă nimic... Ei voiau să mă fac medic sau polițist, dar eu m-am împotrivit. Așa că jurnalismul a fost varianta de consens”, adaugă Liviu Gulica.

Întrebat dacă societatea moldovenească are simțul umorului, Liviu a răspuns scurt.

„Societatea are simțul umorului și este setoasă după umor de calitate, doar că la noi problemele sunt prea mari. Oamenii sunt prea preocupați de problemele de zi cu zi, motiv pentru care merg mereu încruntați și nu prea au timp pentru umor”, adaugă Liviu Gulica.

Cert este că în Republica Moldova este umor, iar cei care vor umor în viața lor, îl găsesc cu ușurință.

„Dacă oamenii de la noi ar avea interes să caute umorul, l-ar găsi, credeți-mă. Doar că la noi sunt alte interese. Ne place să luăm informații intermediare din mass-media. În acest amalgam de informații privind situația financiară sau politică, este greu să strecori umorul. Depinde de interesul fiecăruia să decidă dacă vrea umor în viața lui”, adaugă Liviu Gulica.

De menţionat că în zilele de 12 aprilie și 11 mai, amatorii de umor din țara noastră au putut urmări un program umoristic exclusiv, prezentat de Liviu Gulica și alți umoriști. Liviu spune că i-a fost greu să organizeze aceste evenimente, dar nu imposibil.  

„Este foarte greu să aduni oameni care să vrea să-i facă pe alți oameni străini să râdă. Aici vorbim de curaj, fiindcă nu oricine are acest curaj. Sunam eu, îi rugam pe băieți. Le spuneam: băieți, nu e greu. Aici e altceva, e un joc actoricesc”, spune Liviu Gulica.

Spune că reușita celor două ediții l-a motivat să mai organizeze astfel de evenimente, așa că amatorii de umor sunt invitați pe 15 iunie la „o porție de bună dispoziție”.

„A treia ediție o planific pentru data de 15 iunie. Avem mult de muncit. La acest eveniment vreau să adun mai multă lume, de aceea locația va fi schimbată”, spune Liviu Gulica.

Fluxul de știri
0