Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salvatorii sunt în alertă: Ploile abundente au lăsat în urmă prăpăd

© ziaruldevrancea.roDrum inundat
Drum inundat - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile estimează prejudiciile aduse de precipitaţiile abundente care au căzut vineri în mai multe raioane din ţară.

CHIŞINĂU, 25 mai - Sputnik. În urma precipitațiilor abundente înregistrate pe teritoriul țării pe data de 24 mai 2019 au fost afectate mai multe localități din ţară, anunţă serviciul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Din cauza ploii cu intensificări de vânt în localitatea Unțești din raionul Ungheni au fost smulse circa 100 foi de ardezii de pe acoperișul a trei case de locuit, iar în satul Rădenii Vechi precipitațiile au distrus circa 0,3 km de drum local.

Inundații în România - Sputnik Moldova
Societate
Situația se agravează: Armata este gata să intervină

La Cahul ploaia a compromis suprafețe de culturi agricole în localitățile Giurgiulești și Câșlița Prut, iar în Slobozia Mare au fost inundate porțiuni de drum local.

Precipitații abundente au fost înregistrate și în localități din raioanele Leova, Rezina, Orhei, Strășeni și UTA Găgăuzia. În localitățile Cotovscoie, Etulia și Cișmichioi din Autonomia Găgăuză,  precipitațiile au deteriorat porțiuni de drum local și  au afectate culturi agricole. În satul Cișmichioi au fost afectate circa 24 de hectare de vii și 23 de hectare de livezi de cireș și prun.

Comisiile pentru situații excepționale teritoriale lucrează pentru estimarea prejudiciilor înregistrate.

Totodată, angajații IGSU în comun cu forțele desconcentrate ale mai multor instituții guvernamentale continuă lucrările de fortificare a digurilor de protecție în preajma râului Nistru. Acțiunile responsabililor sunt orientate în vederea consolidării barajelor, dar și monitorizării stricte a zonelor cu pericol de inundații. Potrivit IGSU pe parcursul zilei de 24 mai în apropierea satului Crocmaz,  raionul Ștefan Vodă  a fost instalată o tabără de câmp cu asigurarea condițiilor necesare de hrană și cazare.

De asemenea, şi Armata  este pregătită să intervină cu militari şi unităţi de tehnică militară pentru întreprinderea acţiunilor de prevenire a inundațiilor.

Amintim că în Moldova este în vigoare avertizarea cod galben de inundaţii.

Meteorologii au anunţat şi pentru astăzi precipitaţii cu descărcări electrice în toată ţara. Acestea ar putea conteni duminică.

Fluxul de știri
0