Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce economia Moldovei bate pasul pe loc

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Viorel Gîrbu spune din ce cauză Moldova nu se poate debarasa de tristul calificativ de cea mai săracă țară din Europa.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. De la proclamarea Independenței, economia Republicii Moldova rămâne a fi una subdezvoltată. Țara a intrat într-o fază de stabilitate economică relativă abia după plecarea în masă peste hotare a cetățenilor săi, care trimit cu regularitate bani acasă.

”Moldovenii plecați la muncă peste hotare sunt „petrolul” nostru”. Această afirmație, deși este cam bombastică, exprimă esența economiei moldovenești. De ce reformele nu dau rod, iar Moldova continuă să se afle la coada listei celor mai sărace țări? Unii experți susțin că de vină este cumătrismul, corupția și nănășismul. Însă expertul economic Viorel Gârbu spune că nu este așa.

Euro - Sputnik Moldova
De ce leul se deprerciază în raport cu euro

”Desigur, nu poporul este vinovat. Problema constă în politicile și strategiile care sunt implementate de multă vreme la noi. Bordarea pe care o au politicienii noștri față de economie, înțelegerea ei de o manieră infantilă - asta este cauza sărăciei noastre”, afirmă Gârbu.

Gârbu spune că poți să afirmi că înregistrezi succese economice doar atunci când creșterea economică durează câteva decenii.

”Dacă vorbim de țările în care economia este în creștere, trebuie evaluată perspectiva pe termen lung. O dinamică pozitivă de 5 – 10 ani nu înseamnă încă nimic. Există concepția unei anumite tranziții: când economia țării aflată în fază de dezvoltare atinge nivelul de 70–80% din nivelul economiilor țărilor dezvoltate, se produce o cotitură. Atunci se schimbă principiile de dezvoltare a economiei”, a explicat economistul.

Potrivit acestuia, țările est-europene care înregistrează o creștere economică stabilă, așa și nu se numără încă printre țările dezvoltate, la fel și China, în pofida volumului de producție gigantic al acestei țări.

”Polonia sau Țările Baltice nu au atins deocamdată acest moment de cotitură. Ele înregistrează o dinamică pozitivă, însă istoria încă nu se încheie aici. În timp ce Japonia și Coreea de Sud au trecut peste această cotitură, iar până în acest moment ele s-au dezvoltat pe seama forței de muncă ieftine și a exporturilor, iar după acest salt calitativ ele s-au dezvoltat pe seama tehnologiilor, științei și cunoștințelor. Pe seama creării a ceva nou. Apropo, China deocamdată, nu a depășit acest nivel”, a conchis expertul.

Fluxul de știri
0