Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce leul se deprerciază în raport cu euro

© REUTERS / Dado RuvicEuro
Euro - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat care sunt cauzele aprecierii bruște a monedei europene în raport cu leul moldovenesc.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, valoarea leului moldovenesc s-a deprecia în raport cu cea a monedei unice europene cu peste 50 de bani.

Curs valutar BNM - Sputnik Moldova
Șoc pe piața valutară: Euro trece pragul psihologic de 20 de lei - detalii

Dacă pe 1 aprilie cursul oficial era de 19,40 lei pentru 1 euro, atunci pe 15 aprilie BNM a stabilit un nou plafon al valutei europene la tocmai 19,96 lei.

Cursul afișat de băncile comerciale este și mai îngrijorător. Aici euro a depășit deja pragul psihologic de 20 de lei.

Economistul Viorel Gârbu, explicând situația de pe piața valutară din țară, a atras atenția asupra cursului dolarului de care este dependent atât euro, cât și leul.

Specialistul susține că anume de „comportamentul” dolarului depinde starea monedei unice europene și a celei naționale. Iar dolarul, în ultima perioadă, nu ne prea bucură.

Dolari și euro - Sputnik Moldova
Prognoza valutară: Ce se va întâmpla cu euro și dolarul în luna aprilie

„Dolarul se depreciază pe piețele externe. Există anumiți factori. Este vorba de situația politică din lume, de poziția administrației Trump, prognozele și strategia Băncii Naționale a SUA care își schimbă viziunea față de viitor. Așteptările investitorilor au devenit mai pesimiste decât erau până acum. De aceea contextul evoluției dolarului este mai negativ decât contextul evoluției euro. De aceea dolarul se depreciază în raport cu euro. La noi leul se depreciază în raport cu dolarul, iar în raport cu euro deprecierea leului este și mai mare”, a menționat economistul.

Moldova nu poate nicicum influența asupra acestor procese. Banca Națională poate doar să nu admită prăbușirea monedei naționale, însă nu este în stare să schimbe factorii externi.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0