Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum va afecta demisia Theresei May situaţia moldovenilor din Marea Britanie

© Flickr / Donald WindleyBritish Parliament
British Parliament - Sputnik Moldova
Abonare
Doi foşti miniştri români de Externe au comentat anunţul cu privire la demisia premierului britanic Theresa May. Cum va fi afectată situaţia românilor din Marea Britanie, inclusiv a moldovenilor cu cetățenie română, şi ce şanse sunt pentru a avea loc un Brexit dur.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a comentat în legătură cu situaţia din Marea Britanie, după anunţul demisiei Theresei May, spunând că ţara a ajuns acum într-o „fundătură perfectă”.

Brexit - Sputnik Moldova
Moldovenii din Anglia post-Brexit: Va fi nevoie disperată de lucrători în acest sector

„Theresa May i-a propus Parlamentului de la Londra în trei rânduri şi fără succes ratificarea acordului pentru Brexit pe care l-a negociat Guvernul său şi blocajul e evident. Nu ştiu în ce măsură un nou lider conservator va putea să schimbe datele ecuaţiei. (...) Acordul negociat de Theresa May menţine Marea Britanie în siajul pieţei comune într-o serie de legături foarte profunde cu Uniunea Europeană. Deci, e o fundătură perfectă în care au intrat nu doar majoritatea conservatoare, dar şi naţiunea britanică”, a comentat Teodor Baconschi pentru Agerpres.

Fostul ministru a mai spus că, în opinia sa, va fi adusă tot mai des în discuţie ipoteza unui nou referendum cu privire la Brexit, mai ales că nici negocierile dintre conservatori şi liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn nu au avut niciun rezultat.

De asemenea, Baconschi este de părere că un Brexit dur, adică o ieşire fără un acord, este „nu doar inacceptabilă, dar şi imposibilă”.

Referindu-se la situaţia românilor din Marea Britanie, politicianul a subliniat că nu crede că demisia lui May îi va afecta.

„Nu cred că demisia doamnei May va modifica în vreun fel promisiunea Londrei că toţi cetăţenii comunitari se vor bucura de drepturile pe care şi Londra le pretinde pentru propriii cetăţeni stabiliţi în state membre UE”, a adăugat Baconschi.

Pe de altă parte, un alt fost ministru român de Externe, Mircea Geoană, a opinat că demisia Theresei May „era inevitabilă”, însă nu rezolvă criza în care se află Marea Britanie, mai mult, cresc şansele unui Brexit dur.

„Rezultatul slab al Partidului Conservator în alegerile europene de astăzi (suprema umilinţă pentru susţinătorii duri ai Brexit) va amplifica miza din jurul alegerii succesorului doamnei May în funcţiile de lider al partidului şi de prim-ministru, crescând şansele pentru un «hard Brexit»”, a declarat vineri, pentru Agerpres, Mircea Geoană.

Premierul britanic Theresa May a anunţat vineri că va demisiona în data de 7 iunie, dată când va renunţa şi la funcția de președinte al Partidului Conservator. Ea a mai declarat că procesul de alegere a unui nou lider ar trebui să înceapă săptămâna viitoare.

Fluxul de știri
0