CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Mor albinele în raionul Ceadâr – Lunga. Mai mulți apicultori din regiune au semnalat această problemă, iar o echipă de experți efectuează investigații în acest sens. Apicultorii din satul Tomai și Gaidar au declarat că au pierdut aproximativ 70 la sută din albinele pe care le aveau, iar insectele continuă să piară. Aceștia bănuiesc că albinele mor din cauza insecticidelor cu care au fost stropite lanurile de rapiță și livezile din zonă. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au fost anunțați că lanurile vor fi stropite.
Comisia, formată din reprezentanți ai Direcțiilor pentru securitatea alimentelor și sectorul agroindustrial din UTA Gagauz-Yeri ai administrației locale și producătorilor agricoli, s-a deplasat la fața locului și au prelevat probele necesare. Acestea vor fi analizate în laboratoare speciale, iar în urma acestor proceduri vor fi identificate cauzele pierii albinelor şi soluţiile care se impun.
Astăzi, Agenția pentru Protecția Consumatorului a venit cu un comunicat oficial care se referă la această problemă. ANSA atenționează agricultorii că este interzis să fie utilizate pesticide şi insecticide pentru prelucrarea câmpurilor, fâşiilor forestiere şi a plantaţiilor de arbuşti în perioada înfloririi plantelor nectaro-polenifere;
Persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sânt obligate:
- să prezinte din timp reprezentanților primăriilor graficul de tratare a terenurilor şi să le înştiinţeze cu cel puţin 7 zile înainte de a începe tratarea, indicând
În cazuri excepţionale, cu aprobarea şi sub controlul subdiviziunii teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, unele lucrări de protecţie a plantelor pot să deruleze în perioada de înflorire a culturilor agricole, cu avertizarea obligatorie, în prealabil, a deţinătorilor familiilor de albine de către agenţii economici care efectuează aceste lucrări.
Pentru utilizarea chimicalelor la protecția culturilor agricole și celor silvice fără avertizarea deținătorilor de albine se sancționează cu amendă de până la 1500 de lei.