Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nebenzia: Legea ucraineană cu privire la limbă contravine înțelegerilor de la Minsk

© Sputnik / Nancy Sisel / Accesați arhiva multimediaVassili Nebenzia
Vassili Nebenzia - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a menționat că refuzul organizației de a dezbate chestiunea cu privire la limba de stat în Ucraina este o manifestarea a dublelor standarde.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Refuzul Consiliului de Securitate al ONU de a include pe ordinea de zi chestiunea privind utilizarea limbii ucrainene demonstrează aplicarea dublelor standarde, consideră reprezentantul permanent al Rusiei în cadrul acestei organizații, Vasili Nebenzia

”Am văzut astăzi cum acționează sistemul dublelor standarde în privința chestiunilor care urmează să fie discutate, asupra cărora membrii Consiliului de Securitate ar dori să atragă atenția”; a menționat Nebenzia.

Duminică, Rusia a cerut convocarea ședinței Consiliului pentru a atrage atenția asupra Legii cu privire la limba de stat adoptată în Ucraina. Luni, cu o majoritate simplă, Consiliul a refuzat să includă această chestiune pe ordinea de zi.

”Consiliul de Securitate trebuie să dea o aprecie acestui document, în regim preventiv, deoarece acesta, potrivit fermei noastre convingeri, contravine direct literei și spiritului măsurilor complexe de realizare a înțelegerilor de la Minsk, aprobate și susținute de Consiliul de Securitate printr-o rezoluție, în februarie 2015”, a subliniat Nebenzia.

”Astfel, este vorba de o încălcare a deciziei Consiliului de Securitate”, a adăugat el.

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko a semnat Legea  ”Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, care presupune utilizarea exclusiv a limbii ucrainene în aproape toate sferele. Parlamentul a adoptat Legea în aprilie, însă opoziția a venit cu o inițiativă de anulare a acesteia.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Politică
Lavrov: Rusia nu tinde să iasă din Consiliul Europei

Potrivit opoziției, a fost încălcată procedura de adoptare a legii, iar decizia însăși contravine Constituției. Însă Rada a refuzat să anuleze Legea.

Reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukașevici, a criticat Legea ucraineană cu privire la limbă. Potrivit acestuia, ucrainenii au fost împărțiți de facto în cetățeni care vorbesc în limba ucraineană și ”proscriși”, care vor avea posibilități extrem de limitate de a beneficia de tratament și alte servicii sociale.

Rusia  a solicitat reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, și altor structuri ale Consiliului Europei să dea o apreciere acestei legi.

Potrivit ministrului de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, Legea prevede excepții pentru engleză și alte limbi ale UE, iar asta înseamnă că ”singurul obiect al ofensivei este limba rusă, în care vorbesc marea majoritate a cetățenilor Ucrainei, iar pentru mulți este chiar limba maternă”.

Fluxul de știri
0