Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Germania: Ce trebuie să faceţi pentru a munci în siguranţă

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaBerlin, Germania
Berlin, Germania - Sputnik Moldova
Abonare
Mii de moldoveni sunt plecaţi la muncă în străinătate, însă nu toţi au parte de un loc de muncă unde să le fie respectate drepturile şi nu toţi beneficiază de condiţii de muncă adecvate. Iată ce trebuie să ştie şi ce trebuie să facă moldovenii din străinătate pentru a munci în siguranţă.

CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Specialiştii în domeniul pieţei muncii îi îndeamnă pe cetăţenii care imigrează pentru a munci în altă ţară să nu ia în calcul numai salariul şi cât de mare este, ci să se şi informeze cu privire la ce anume trebuie să facă în schimbul salariului.

”Dacă mergeţi în altă ţară să munciţi trebuie să vă informaţi cât mai temeinic. Trebuie să vă informaţi despre drepturile pe care le aveţi în ţara respectivă. Cred că ar fi un lucru bun şi dacă v-aţi înscrie într-un sindicat cât mai repede după ce veniţi în Germania. Acest lucru măcar vă oferă puţină protecţie”, subliniază Dominique John, preşedintele Federaţiei Sindicale Germania, citat de ziarulromanesc.de.

Londra - Sputnik Moldova
Moldovenii din Marea Britanie, avertisment: Cum puteţi pierde sute de lire sterline

Moldovenii nu trebuie să se pregătească de plecare dacă nu au un contract de muncă sigur.

”Să verifice dacă primesc un contract de muncă, ce fel de contract de muncă este. În cazul în care primesc un contract de muncă în limba germană, fie în Moldova, fie în Germania, să traducă conţinutul contractului pentru a vedea exact ce clauze contractuale urmează să semneze”, atrage atenţia Letiţia Turk, consilier în Frankfurt.

Dacă se hotărăsc să plece la muncă în străinătate, moldovenii trebuie să apeleze la o agenţie de recrutare serioasă pentru a şti exact unde urmează să lucreze şi în ce condiţii. Astfel, ricurile de a fi exploataţi vor scădea considerabil.

”Foarte mulţi oameni care vin la noi la consiliere povestesc despre tratamente abuzive, despre ore suplimentare neplătite, despre salarii neplătite, despre accidente de muncă neînregistrate. Mai ales în unele branşe, în Germania de exemplu, în industria cărnii, domeniul construcţiilor, al curăţeniei, al agriculturii, putem vorbi chiar despre abuz sistematic împotriva multor muncitori din Europa Centrală şi de Est”, dezvăluie Szabolcs Sepsi, consilier în Dortmund.

Fluxul de știri
0