Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lovitură pentru moldovenii din afară care trimit colete acasă: Ce poate schimba Vama

© Sputnik / Miroslav Rotariтаможня Скулень
таможня Скулень - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vama sporește securitatea tranzacțiilor operate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.

CHIȘINĂU, 1 mar – Sputnik. Serviciul Vamal continuă demersurile pentru eficientizarea mecanismului de monitorizare a trimiterilor poștale internaționale prin intermediul cărora sunt livrate bunurile procurate online. O serie de acțiuni în acest sens au fost discutate în cadrul unei ședințe convocate de directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Пограничная полиция  - Sputnik Moldova
În Moldova se vor introduce noi reguli la declararea valorii în vamă

Una dintre soluțiile identificate se referă la revizuirea cadrului normativ care reglementează acest domeniu, astfel încât să fie prevenită folosirea abuzivă a facilităților prevăzute de legislație. Mai exact, este vorba despre prevederile conform cărora, bunurile cu o valoare mai mică de 300 de euro (transport terestru) sau 430 euro (transport aerian sau maritim) sunt scutite de taxe la import, nefiind, însă specificată periodicitatea cu care pot fi operate aceste importuri.

”Necesitatea efectuării unor modificări în legislație este determinată de sporirea tentativelor de introducere în țară, într-o perioadă scurtă de timp, a unor loturi de bunuri neimpozabile, dar care sunt destinate comercializării. Au fost consemnate cazuri când una și aceeași persoană primea mai multe colete pe zi, în care se aflau același tip de bunuri, evaluate cumulativ la valori care depășeau limitele impozabile”, anunță Serviciul Vamal.

O altă măsură preconizată presupune crearea unui sistem de procesare prealabilă a coletelor transmise prin intermediul poștei rapide. Principiul de funcționare a acestuia va avea la bază schimbul de date dintre organul vamal și operatorii poștali, fapt ce va permite profilarea potențialelor riscuri de fraudare și emiterea unei decizii până să ajungă coletul la oficiul poștal de destinație.

Potrivit Serviciului Vamal, aplicarea măsurilor descrise va exclude eventualele fraude, va simplifica formalitățile de vămuire, iar acordarea liberului de vamă se va realiza într-un timp mai scurt.

Fluxul de știri
0