Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele țării Igor Dodon face marți un anunț politic important

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами
Президент Молдовы Игорь Додон наградил государственными наградами - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful statului va susține marți o conferință de presă. Briefingul are loc în plină criză politică.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va susține mâine, 21 mai, o conferință de presă. Serviciul de presă al instituției prezidențiale anunță că briefingul va începe la ora 10:00. Evenimentul va avea loc în clădirea Președinției Republicii Moldova.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Președintele țării va merge din nou la Curtea Constituțională

Serviciul de presă al instituției prezidențiale nu oferă detalii despre subiectele pe care vrea să le anunţe şeful statului în cadrul acestei conferinţe de presă.

Cert este că acest briefing are loc în plină criză politică. Pe data de 24 mai se împlinesc exact trei luni de la alegerile parlamentare din Moldova. Timp de trei luni, partidele politice care au acces în noul Legislativ nu au reușit încă să creeze o coaliție majoritară care să fie capabilă să instaureze un nou Guvern.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Președintele țării a anunțat că va depune săptămâna acesta la Curtea Constituțională o sesizare pentru a solicita o explicație cu privire la data de când încep să curgă cele trei luni pe care Parlamentul le are la dispoziție pentru a crea Guvernul sau a vota legi.

Curtea Cortituțională - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională - Decizie bombă cu referire la criza politică

Adresarea lui Igor Dodon către Curte este motivată de faptul că o parte din juriști susțin că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat (9 martie 2019), iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului (21 martie). În aceste condiții nu este clar dacă ziua X este pe data de 9 iunie sau pe 21 iunie.

”În funcție de termene, trebuie să se acționeze pentru crearea unei coaliții parlamentare”, a mai spus președintele țării.

După alegerile din 24 februarie 2019, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM ocupă 35 de fotolii, democrații – 30, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7. De asemenea, în Parlament au acces și 3 deputați independenți.

Până în prezent, au fost câteva încercări între PSRM și Blocul Politic ACUM pentru a purta discuții cu privire la crearea unei majorități parlamentare, dar fără rezultat. Deputații de la ACUM insistă pe un pachet de legi pe care ei le numesc ”antioligarhice”, iar fracțiunea socialiștilor a pus în capul discuției următoarele principii: garantarea statalității și neutralității Republicii Moldova prin neaderarea la NATO sau alt bloc militar, reintegrarea țării, politica externă echilibrată, respectarea drepturilor cetățenilor indiferent de naționalitate și apartenență etnică, echitate socială, dezvoltarea economică și protecția valorilor tradiționale.

Imediat după alegeri, PDM la fel a făcut o invitație celor de la ACUM pentru a purcede la discuții cu privire la crearea unei coaliții de guvernare, care însă a fost respinsă.

Potrivit legislației naționale, președintele țării se va adresa la Curtea Constituțională cu solicitarea de a stabili dacă există circumstanțe de dizolvare a Parlamentului. Dacă Înalta Curtea va stabili existența acestor circumstanțe, atunci șeful statului va semna decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate. Data scrutinului anticipat trebuie să fie stabilită nu mai devreme de 60 de zile și nu mai târziu de trei luni de la data dizolvării Parlamentului.

Fluxul de știri
0