Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională - Decizie bombă cu referire la criza politică

© SputnikCurtea Cortituțională
Curtea Cortituțională - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Curtea Constituțională din Moldova a luat o decizie care face claritate în situația politică incertă creată după alegerile parlamentare din 24 februarie.

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care-l convoacă presupune imposibilitatea președintelui țării de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Aceasta este decizia Curții Constituționale la sesizarea depusă de șeful statului.

Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Politică
Curtea Constituțională spune ce rol are președintele în criza politică din țară

Curtea Constituțională s-a întrunit, în această dimineață, în ședință, pentru a examina sesizarea depusă de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, prin care se solicită interpretarea articolului din Constituție privind dreptul șefului statului de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Magistrații Curții Constituționale au examinat sesizarea președintelui privind interpretarea articolului 98 din Constituția țării în coroborare cu articolele 64 și 85 din Legea Supremă.

Magistrații Curții au mai decis că lipsa întrunirii Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii învestirii Guvernului, atunci când există organele de conducere ale Legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de învestitură.

Curtea a mai constat că sintagma ”cel puțin două solicitări de învestitură” care se conține în articolul 85 din Constituție nu presupune în mod obligatoriu desemnarea aceleiași candidaturi.

Decizia Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Fluxul de știri
0