Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În sfârșit s-a produs! Ce pot vedea de astăzi prin Chișinău șoferii și pietonii

© Sputnik / Sergiu PraporșcicMașină parcată pe trecerea de pietoni Chișinău
Mașină parcată pe trecerea de pietoni Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
În Chișinău a început marea campanie de aplicare a marcajului rutier, așteptată de mult timp de șoferi și pietoni. Acțiunea va dura timp de două săptămâni.

CHIȘINĂU, 17 mai – Sputnik. De astăzi, structurile responsabile din cadrul Primăriei Chișinău au început să aplice marcajul rutier pe străzile Capitalei. Serviciile municipale au început trasarea marcajului pe trecerile pietonale cu trafic intens, în intersecțiile problematice și în preajma instituțiilor de învățământ. Astfel, aplicarea marcajului a început în sectorul Râșcani, pe străzile: Florilor, str. N. Dimo, str. M. Costin, str. Studenților, str. M. Basarab, str. Doina, str. B.P. Hașdeu, str. Gr. Ureche, str. Sf. Gheorghe, str. Av. Iancu.

Termenul de executare a lucrărilor este de două luni, urmând a fi aplicat marcajul pe toate străzile principale și cele secundare din oraș.

În acest an, marcajul rutier de pe străzile din Chișinău va fi de trei culori: alb, galben și roșu. Cu culoare galbenă vor fi marcate stațiile de așteptare a transportului public, iar cu roșu și alb vor fi evidențiate intersecțiile aglomerate din Capitală.

Import automobile - Sputnik Moldova
Societate
Surprizele care-i așteaptă pe șoferi și pietoni în Chișinău, de săptămâna aceasta

Întreprinderea municipală ”Regia „EXDRUPO", responsabilă de aplicarea marcajului, va asigura trei echipe de lucru și va contracta suplimentar servicii pentru aplicarea marcajului rutier alb-roșu la trecerile pietonale. Volumul lucrărilor este de 43 mii metri pătrați, iar bugetul prevăzut în acest scop este de 4,2 milioane de lei.

Șeful întreprinderii municipale ”Exdrupo”, Marcel  Zastînceanu, susține că vopseaua acrilică ce va fi folosită pentru aplicarea marcajului rutier în Chișinău are termenul de valabilitate de doar jumătate de an. Zastînceanu a declarat că din toate loturile vor fi preluate probe și trimise la laborator.

”Această vopsea are o garanție în jur de șase luni. În zonele unde traficul este mai intens, la sfârșitul verii, vom aplica repetat marcajul”, a declarat șeful de la ”Exdrupo”.

Primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, i-a avertizat pe șefii de la ”Exdrupo” că vor răspunde cu funcțiile pentru calitatea vopselei ce va fi folosită la aplicarea marcajului rutier.

Codreanu către subalterni: nu folosiți lac de unghii la aplicarea marcajului rutier>>>

”Să nu cumpărați vopsea de unghii pentru aplicarea marcajului. Să faceți teste de laborator, așa încât vopseaua să nu fie cu termen expirat sau ținută în condiții neadecvate și să fie spălată la prima ploaie. Veți răspunde cu funcțiile pentru calitatea vopselei care va fi aplicată”, a declarat primarul interimar.

Marcajele rutiere servesc la organizarea circulaţiei, la avertizarea sau la îndrumarea participanților la trafic si pot fi folosite de sine stătător sau în asociere cu alte mijloace de semnalizare rutieră, a căror semnificație o completează, dublează sau precizează. Marcajele rutiere se divizează în orizontale și verticale.

Fluxul de știri
0