Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surprizele care-i așteaptă pe șoferi și pietoni în Chișinău, de săptămâna aceasta

© Sputnik / Родион ПРОКАImport automobile
Import automobile - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Chișinău, săptămâna aceasta, s-ar putea produce ceea ce șoferii și pietonii așteaptă de mult timp.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Surprize pentru șoferii dar și pietonii din Capitală. De săptămâna aceasta, pe străzile din Chișinău ar putea să înceapă aplicarea marcajului rutier. Lucrările vor dura timp de două luni. Șeful întreprinderii municipale ”Exdrupo”, Marcel  Zastînceanu, susține că până în seara zilei de luni, 13 mai, la Chișinău, urmează să ajungă primul lot de vopsea necesară pentru realizarea marcajului rutier.

Zastînceanu a declarat că imediat ce marfa va ajunge în Capitală, angajații ”Exdrupo” vor începe lucrările de aplicare a marcajului pe străzi.

”Primul camion cu vopsea urmează să treacă astăzi hotarul moldo-ucrainean. Până în seară va ajunge în Moldova și vom începe lucrările de marcaj”, a declarat șeful de la ”Exdrupo”.

Пешеходный переход - Sputnik Moldova
Societate
Codreanu către subalterni: nu folosiți lac de unghii la aplicarea marcajului rutier

Potrivit lui Zastînceanu, într-o primă etapă marcajul va fi aplicat pe trecerile pentru pietoni. Marcajul pe trecerile pentru pietoni va fi aplicat în culorile alb-roșu.

”Vom începe cu marcajul trecerilor de pietoni. Trecerile de pietoni vor fi marcate cu culorile alb-roșu”, a menționat Zastînceanu.

După ce vor fi evidențiate trecerile pentru pietoni, va începe aplicarea marcajului vertical. Directorul ”Exdrupo” a precizat că marcajul rutier va fi realizat doar pe străzile principale și cele secundare din Chișinău, nu și pe străzile din cartiere.

Vopseaua acrilică care va fi folosită pentru aplicarea marcajului rutier în Chișinău are termenul de valabilitate de doar jumătate de an. Zastînceanu susține că din toate loturile vor fi preluate probe și trimise la laborator.

”Această vopsea are o garanție în jur de șase luni. În zonele unde traficul este mai intens, la sfârșitul verii, vom aplica repetat marcajul”, a declarat șeful de la ”Exdrupo”.

Primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, i-a avertizat pe șefii de la ”Exdrupo” că vor răspunde cu funcțiile pentru calitatea vopselei ce va fi folosită la aplicarea marcajului rutier.

Drum, România - Sputnik Moldova
Societate
Şoferii moldoveni care merg în România trebuie să fie atenţi: Ar putea rămâne fără permis

”Să nu cumpărați vopsea de unghii pentru aplicarea marcajului. Să faceți teste de laborator, așa încât vopseaua să nu fie cu termen expirat sau ținută în condiții neadecvate și să fie spălată la prima ploaie. Veți răspunde cu funcțiile pentru calitatea vopselei care va fi aplicată”, a declarat primarul interimar.

În total, Primăria Chișinău va cumpăra 70 de tone de vopsea albă, trei tone de vopsea roșie și trei tone – de vopsea galbenă. Cu culoarea galbenă vor fi marcate stațiile transportului public. Pentru întreaga cantitate de vopsea cumpărată au fost achitați 2,15 milioane de lei.  

Marcajele rutiere servesc la organizarea circulaţiei, la avertizarea sau la îndrumarea participanților la trafic si pot fi folosite de sine stătător sau în asociere cu alte mijloace de semnalizare rutieră, a căror semnificație o completează, dublează sau precizează. Marcajele rutiere se divizează în orizontale și verticale.

Fluxul de știri
0