Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apocalipsa: Erupţia unui vulcan ar distruge Statele Unite și ar afecta Pământul

© AP Photo / Beth HarpazYellowstone - SUA
Yellowstone - SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Supervulcanul Yellowstone, care se află printre munții și văile pitorești ale Parcului Național Yellowstone din Statele Unite, a avut trei erupții majore în timpul vieții sale. Ultima a avut loc în urmă cu aproximativ 640.000 de ani.

CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. O potențială erupție a craterului vulcanic Yellowstone, numit şi supervulcan, ar distruge mare parte din Statele Unite, deoarece pur și simplu nu există nicio modalitate de a preveni acest lucru, a declarat, pentru Wirtualna Polska, Jerzy Zaba, geolog la Universitatea din Silezia, Katowice, Polonia.

„Prezic că o eruptie asemanatoare celei din urmă cu 640.000 de ani ar distruge majoritatea teritoriilor Statelor Unite. Materialele provenite din erupţie ar acoperi totul pe o rază de 500 de km, cu un strat de un metru. Din cauza emisiei de praf, gaze şi monoxid de sulf în atmosferă, am asista la o răcire a climei. Estimez că, având în vedere efecte schimbărilor climatice, aproximativ cinci miliarde de oameni vor muri de foame”, a avertizat dr. Zaba, citat de Sputnik Internaţional.

Извержение вулкана - Sputnik Moldova
Imagini înfricoșătoare: după 250 de ani, un vulcan a început să erupă

Expertul a spus că, în cazul în care supervulcanul ar erupe în viitorul apropiat, singurul lucru rezonabil care ar trebui făcut ar fi evacuarea continentului nord-american. El a adăugat că pur și simplu nu există nicio modalitate de a prezice când va începe craterul Yellowstone să dea afară lavă, dar efectele vor fi resimţite pe tot globul.

„Singurul lucru care poate fi făcut este evacuarea oamenilor. Totuşi, dacă vorbim despre întreaga ţară, una destul de mare, atunci vor trebui evacuaţi pe un alt continent. Există forţe asupra cărora oamenii nu au nicio influență și trebuie să le observe cu smerenie extremă”, a adăugat geologul.

Observatorul vulcanic de la Yellowstone (YVO), condus de US Geological Survey, monitorizează supervulcanul în fiecare zi din 2001.

În timpul a 2,1 millioane de ani, vulcanul monstruos a erupt cel puțin de trei ori, transformând de fiecare dată peisajul din jur.

Ultima erupție care a format caldera Yellowstone a avut loc acum aproximativ 640.000 de ani, eliberând în atmosferă circa 1000 de kilometri cubi de stâncă, praf și cenușă vulcanică.

Fluxul de știri
0