Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce mor moldovenii: Specialiștii au stabilit care este cauza

© Sputnik / Miroslav RotariЖара
Жара - Sputnik Moldova
Abonare
Cea mai mare mortalitate a fost înregistrată în 2014 – cu 3,8 la sută mai multe decese decât în anul precedent.

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Biroul Național de Statistică (BNS) informează că în anul 2018 au decedat în total 37200 de persoane, cu 432 persoane (1,2%) mai mult comparativ cu anul precedent.

Potrivit BNS, evoluția evenimentului demografic arată că, pe parcursul anilor 2014-2018, au avut loc atât creșteri a numărului persoanelor decedate cât și descreșteri. O creștere mai semnificativă s-a observat în anul 2014 (cu 3,8%), iar o diminuare mai vizibilă s-a înregistrat în anul 2017 (cu 4,5%).

Centrul Mamei și Copilulu - Sputnik Moldova
De ce în Moldova numărul deceselor nou-născuților este de trei ori mai mare ca în UE

Potrivit datelor preliminare ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, structura mortalității pe clase ale cauzelor de deces practic nu s-a schimbat. Ca și în anii precedenți, cele mai multe decese (58,1%) au fost cauzate de bolile aparatului circulator, urmate de tumori maligne (16,5%), bolile aparatului digestiv (9,1%), accidentele, intoxicații şi traumatisme (6,1%), bolile aparatului respirator (4,2%) şi alte cauze (6,0%).

Mortalitatea masculină, specificată pe cauze de deces, diferă de cea feminină. „Supramortalitatea feminină” s-a înregistrat numai în cazul bolilor sistemului circulator. În structura mortalității femeilor, ponderea deceselor din această cauză este de 1,3 ori mai mare decât cea a bărbaților.

„Supramortalitatea masculină” a fost de 3,6 ori mai mare în cazul accidentelor, intoxicațiilor şi traumatismelor; de 2,1 ori – în cazul bolilor aparatului respirator; de 1,3 ori – a tumorilor maligne.

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă semnificativ în profil teritorial

Decesele cauzate de bolile sistemului circulator au fost mai pronunțate în partea de nord a Republicii Moldova (61,6% din numărul total al decedaților), de tumori maligne – în municipiul Chișinău (20,6%) și UTA Găgăuzia (20,4%). Cele mai multe decese cauzate de boli ale aparatului digestiv au fost înregistrate în zona centrală a țării (11,8%). Cel mai înalt nivel al mortalității provocat de cauze externe s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare Centru și Sud (câte 6,8%). În aceste regiuni sunt observate și cele mai multe decese cauzate de boli ale aparatului respirator  – 4,5 și 4,4% respectiv.

Fluxul de știri
0