Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce în Moldova numărul deceselor nou-născuților este de trei ori mai mare ca în UE

© Sputnik / Miroslav RotariCentrul Mamei și Copilulu
Centrul Mamei și Copilulu - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova, Maia Bănărescu, a menționat cauzele care au dus la nivelul înalt al mortalității nou-născuților în țara noastră.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. Potrivit datelor vicedirectorului Institutului Mamei și Copilului, Nelli Revenco, în Republica Moldova nivelul mortalității copiilor de până la cinci ani este de trei ori mai mare decât în țările Uniunii Europene. Peste 75% din cazurile de deces sunt prunci născuți prematur.

Младенец - Sputnik Moldova
Societate
Imprudență sau inconștiență? Bebeluș de 5 luni, mort după ce mama l-a scăpat jos

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, afirmă că în urmă cu zece ani statistica era și mai înspăimântătoare. Problema principală nu constă în numărul copiilor decedați, ci în cauza decesului acestora.

„Conform statisticii, cauza principală a decesului nou-născuților este maladia din perioada perinatală. Pe locul doi se află malformațiile congenitale care se transmit prin ereditate. Pe al treilea loc se situează maladiile aparatului respirator, cum ar fi asfixia la naștere. Numărul acestor cazuri este destul de mare. Urmează apoi traumele, intoxicațiile ș. a. m. d.”, a menționat ombudsmanul.  

Există doi factori care determină aceste cauze: 1) starea sănătății și modul de viață al viitorilor părinți; 2) asistența medicală.

„În primul rând, este vorba de sănătatea mamelor care nu întotdeauna pot duce sarcina până la capăt. În al doilea rând, este lipsa educației și a cunoștințelor ce țin de comportamentul în timpul sarcinii. Multe mame tinere habar nu au cum trebuie să se alimenteze, ce reguli trebuie să respecte. Însă nu este vorba doar de femei. Bărbații reprezintă a doua componentă a nașterii copilului. Iar sănătatea tinerilor este și ea o problemă”, a adăugat Bănărescu.

В Сочи появился первый в стране бэби-бокс для подкидышей - Sputnik Moldova
Societate
Strigător la cer: bebeluș de 12 zile, vândut de moldoveni unei nemțoaice

Numărul nașterilor premature crește în întreaga lume, cu excepția a trei țări. Dacă ne referim la țările europene dezvoltate, acolo cauza principală este vârsta înaintată a lehuzelor. Însă pentru Moldova nu aceasta este principala cauză a mortalității infantile, deși se observă și la noi unele tendințe.

„Femeile au început a se căsători mai târziu, iar bărbații nu-și doresc copii din prima tinerețe”, susține avocatul poporului.

Un alt factor foarte important este asistența medicală. Potrivit Maiei Bănărescu, o perioadă îndelungată la Centrul Mamei și Copilului nu a existat echipament modern care să contribuie la salvarea vieții copiilor născuți prematur. Acum deja există, datorită organizațiilor neguvernamentale și Guvernului.

„Este foarte important de menționat că la noi nu sunt dezvoltate suficient serviciile medicale pentru îngrijirea copiilor născuți prematur. În prezent a fost deschisă o secție la Centrul Mamei și Copilului. Deoarece, ca să supraviețuiască, pentru acești micuți nu este suficientă doar prezența mamei. Cel mai mare rol revine îngrijirii medicale”, a spus ombudsmanul.

Următoarea etapă a luptei pentru viața copiilor este dotarea ambulanțelor cu echipament special pentru asigurarea vieții micuților născuți prematuri. Deocamdată Moldova nu dispune de astfel de mașini.

Fluxul de știri
0