Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Acțiune de solidaritate cu Kiril Vîșinski: Ambasada Ucrainei din Moscova, pichetată

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaAcțiune de Solidaritate cu Kiril Vîșinski - Moscova, Rusia
Acțiune de Solidaritate cu Kiril Vîșinski - Moscova, Rusia - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La pichetarea Ambasadei participă jurnaliști, activiști civici, apărători ai drepturilor omului, care poartă banere și pancarte prin care se solidarizează cu Vîșinki și fac apel către autoritățile Ucrainei de a-l elibera pe jurnalistul încarcerat.

CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Acțiunea de solidaritate cu directorul portalului „RIA Novosti – Ucraina”, Kiril Vîșinski, care se află deja de un an după gratii pentru acuzația falsă de trădare de patrie, are loc la Ambasada Ucrainei din Moscova.

Acțiune de solidaritate

Facem apel către toți colegii jurnaliști și către toți cei cărora nu le este indiferentă soarta lui Kiril, dar și astfel de noțiuni precum libertatea și echitatea, să se alăture manifestației care are loc în preajma clădirii reprezentanței diplomatice, pe adresa: stradela Leontiev, nr.18. Acțiunea se desfășoară sub lozinca „Libertate lui Vîșinski!”.

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaАкция в поддержку Кирилла Вышинского в Москве
Acțiune de solidaritate cu Kiril Vîșinski: Ambasada Ucrainei din Moscova, pichetată - Sputnik Moldova
Акция в поддержку Кирилла Вышинского в Москве

La acțiunea de pichetare a Ambasadei participă jurnaliști, activiști civici, apărători ai drepturilor omului, și simpli cetățeni cărora nu le este indiferentă soarta jurnalistului.

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaАкция в поддержку Кирилла Вышинского в Москве
Acțiune de solidaritate cu Kiril Vîșinski: Ambasada Ucrainei din Moscova, pichetată - Sputnik Moldova
Акция в поддержку Кирилла Вышинского в Москве

Ei poartă banere și pancarte cu fotografiile lui Kiril, care cheamă la solidaritate și apeluri către autoritățile Ucrainei de a-l elibera pe Vîșinski. O pancartă cu lungimea de 365 de centimetri prezintă în mod simbolic fiecare zi petrecută de Kiril în închisoare.

Dosarul Kiril Vîșinski

Kiril Vîșinski, directorul portalului „RIA Novosti Ucraina” - partener informațional al AIP „Rossia Segodnia”, a fost reținut la Kiev, pe data de 15 mai 2018, fiind învinuit de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și trădare de patrie.

Pedeapsa maximă prevăzută de articolul respectiv este de 15 ani de închisoare. Pe 17 mai 2018, instanța din orașul Herson a decis să-l plaseze pe Vîșinski în arest preventiv.

Ședința de judecată în dosarul jurnalistului Kiril Vîșinski la Kiev - Sputnik Moldova
Politică
Jurnaliștii din Rusia s-au adresat lui Zelenski cu rugămintea de a-l elibera pe Vîșinski

În timpul unei ședințe de judecată, Vîșinski a făcut apel de ajutor către președintele Rusiei, Vladimir Putin, și a declarat că va renunța la cetățenia ucraineană. Putin a calificat situația ca fiind una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru exercitarea directă a atribuțiilor sale profesionale, pentru exercitarea funcției de jurnalist”. Moscova i-a trimis Kievului o notă de protest, cerând să fie încetate violențele împotriva reprezentanților presei.

Îngrijorat de soarta lui Vîșinski, secretarul general al OSCE, Thomas Greminger, a menționat că toate țările care fac parte din această structură trebuie să respecte standardele internaționale și să nu intervină în activitatea mass-media. Kiril Vîșinski a fost nominalizat la Premiul mondial UNESCO /Guillermo Cano pentru aportul său în domeniul libertății presei.

În aprilie 2019, peste 250 de jurnaliști din Rusia și din întreaga lume au semnat un apel către Vladimir Zelenski cu rugămintea de a-l elibera pe Vâșinski. Anterior, circa 50 de politicieni, jurnaliști, activiști civici și apărători ai drepturilor omului din țările Americii Latine au expediat apeluri la adresa autoritățile ucrainene.

AIP „Rossia segodnia" este un grup media internațional care are drept scop reflectarea operativă, echilibrată și obiectivă a evenimentelor de pe arena internațională, informarea auditoriului cu privire la diverse opinii asupra evenimentelor cheie.

AIP „Rossia segodnia" reprezintă sursele informaționale ale agenției: RIA Novosti, R-Sport, RIA Nedvijimosti, Prime, RIA Rating, InoSMI. În străinătate, „Rossia segodnia" este reprezentată de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik.

Fluxul de știri
0