CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. În sfârșit, a fost decisă soarta clădirii Circului din Capitală, care de mai bine de 15 ani nu este utilizată la capacitate deplină.
Potrivit lui Ion Ștefăniță, arena principală a Circului va fi reutilată și transformată într-un centru cultural multifuncțional.
În spațiul respectiv nu se vor desfășura doar reprezentații de circ. Există toate condițiile pentru ca acesta să fie utilizat și în calitate de sală de concert, a subliniat specialistul.
Partenerii europeni sunt gata să aloce mijloacele necesare pentru restaurare. A mai rămas de efectuat o expertiză generală. Conform primelor concluzii, construcția s-a păstrat în stare bună.
Ștefăniță a adăugat că, deși clădirea a stat părăsită mult timp, prima expertiză a demonstrat că ea se află în stare bună și poate rezista chiar și la un cutremur de 9 grade.
Mai mult decât atât, Circului din Chișinău i se poate atribui statutul de monument de arhitectură.
Deja sunt gata documentele pentru ca Circul să fie recunoscut drept monument al modernismului socialist. Deocamdată nu se știe cânt își va deschide ușile acesta. Ștefăniță susține că lucrările de restaurare ar putea să dureze ani buni.
Clădirea Circului din Chișinău a fost înălțată în anul 1981 conform proiectului lui S. M. Șoihet, arhitect emerit din Moldova. Primul program de circ a avut loc în anul 1982 și a fost consacrat celei de a 60-a aniversări a formării Uniunii Sovietice.
În anul 2004, Circul din Chișinău a fost închis pentru reparații. Faptul că în anul 2006 arena mare a fost vândută unei companii offshore nu i-a folosit de niciun folos circului. După dezbateri îndelungate în instanță, tranzacția a fost declarată ilegală. În 2014, artiștii au revenit pe arena mică. În martie 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat fuzionarea Întreprinderii de Stat „Organizația Concertistică și de Impresariat „Moldova–Concert” cu S. A. „Circul din Chișinău”.