Putin și Erdogan au vorbit la telefon: Ce au discutat liderii celor două țări

© Photo : Официальный сайт президента турцииPreședintele Recep Erdogan s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin
Președintele Recep Erdogan s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Abonare
Discuția telefonică dintre cei doi politicieni a avut loc la inițiativa Turciei.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Președintele Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au discutat la telefon despre încălcarea tot mai frecventă de către combatanți a regimului de încetare a ostilităților în zona de deescaladare Idlib din Siria, a comunicat serviciul de presă al Kremlinului.

Discuția a avut loc la inițiativa părții turce.

„A fost propus un schimb detaliat de opinii cu privire la aspectele cheie ale crizei din Siria, punându-se accentul pe situația din zona de deescaladare Idlib, în contextul întețirii cazurilor de încălcare de către formațiunile radicale înarmate a regimului de încetare a ostilităților”, potrivit comunicatului.

Pe parcursul discuției, liderii celor două țări au subliniat „importanța continuării coordonării strânse a eforturilor Rusiei și Turciei, inclusiv între forțele militare, în privința mai multor aspecte ale reglementării conflictului din Siria”.

Cum a informat partea turcă despre discuția dintre Putin și Erdogan

Erdogan și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu încălcările grave privind armistițiul din Idlib și a acuzat autoritățile siriene de acest fapt, a spus șeful Departamentului comunicare al președinției Tuciei, Fahrettin Altun.

Mehmet Perincek, Doctor în științe istorice, profesor la Universitatea din Istanbul - Sputnik Moldova
Exclusiv: Politolog turc, despre interesele strategice în regiunea Mării Negre

„În timpul discuției telefonice cu Putin, Erdogan a menționat că încălcările armistițiului în zona de escaladare Idlib de către regimul sirian au atins un nivel îngrijorător. Este imposibil să califici atacurile asupra locuitorilor pașnici, asupra școlilor și spitalelor drept combatere a terorismului”, a scris Altun pe Twitter.

„Scopul regimului este de a sabota cooperarea ruso-turcă în privința Idlibului, ceea ce poate prejudicia înțelegerile de la Astana și provoca riscul creșterii tensiunilor, compromiterii procesului politic din Siria și formării comitetului constituțional”, a adăugat reprezentantul administrației liderului turc.

Totodată, se menționează că ambii președinți și-au exprimat devotamentul față de memorandumul de la Soci cu privire la Idlib. Erdogan a declarat că a fost atins un progres considerabil în realizarea acestuia, însă atacurile care continuă în ultimele două săptămâni pot cauza prejudicii ambelor părți.

În urma negocierilor dintre președinții Rusiei și Turciei – țări-garant în procesul de pacificare din Siria – din 17 septembrie 2018 de la Soci, miniștrii Apărării celor două țări au semnat un memorandum cu privire la stabilizarea situației în zona de escaladare Idlib și au convenit să creeze în Idlib o zonă demilitarizată.

Contactele continuă

În afară de aceasta, Putin și Erdogan au discutat problemele actuale ale agendei relațiilor bilaterale politice și comercial-economice, precum și unele probleme internaționale.

„S-a convenit asupra continuării unor contacte strânse”, mai anunță serviciul de presă al Kremlinului în comunicat.

Liderii celor două țări au discutat despre criza guvernamentală din Bosnia și Herțegovina

„În timpul conversației telefonice cu Putin, Erdogan a abordat problema crizei guvernamentale din Bosnia și Herțegovina, menționând necesitatea sporirii nivelului de colaborare cu organizațiile internaționale privind pacea și stabilitatea în regiune”, potrivit comunicatului administrației liderului turc.

S-400 - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Turcia va trimite mai mulți militari în Federația Rusă pentru instructaj

Anterior, Erdogan a declarat că schimbarea la fiecare opt luni a președintelui prezidiului Bosniei și Herțegovinei și imposibilitatea de a crea o armată națională generează probleme serioase în această țară.

Bosnia și Herțegovina a declarat în anul 1992 că iese din componența Iugoslaviei, iar ulterior în republică a izbucnit un război în care au fost implicați musulmanii bosniaci, sârbii și croații.

În noiembrie 1995, la baza militară americană din Dayton a fost încheiat un acord pașnic privind încetarea focului, separarea părților aflate în conflict și izolarea teritoriilor, acord care a pus capăt războiului civil din țară. Documentul a fost semnat la Paris pe 14 decembrie a aceluiși an. După aprobarea acestui document, în Bosnia și Herțegovina există un birou al unui înalt reprezentant care veghează asupra respectării Acordului Dayton.

Fluxul de știri
0