Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce un kilogram de cartofi a ajuns să coste aproape 40 de lei: Explicația autorităților

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaCartofi, cu... ridicata
Cartofi, cu... ridicata - Sputnik Moldova
Abonare
Un kilogram de cartofi în Moldova a ajuns să coste astăzi aproape 40 de lei, echivalent a doi euro. Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au venit cu o explicație.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au venit cu o explicație la ultimele majorări de prețuri la cartofi în Moldova. Conform ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, prețul la cartofi în aprilie a crescut față de martie cu 18,3 la sută.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Cartofii, mai scumpi ca în UE: Au ajuns un produs de lux în Republica Moldova - Foto

Astăzi la piață un kilogram de cartofi poate fi cumpărat cu 18 – 35 de lei, în funcție de roadă. Cartofii din roada anului trecut costă între 18-22 lei kilogramul, iar cei din roada acestui an ajung și până la 35 de lei per kilogram/

Potrivit unei note informative emisă de ANSA, politica de preț este dictată de piață, iar situația creată, spun specialiștii, ține de micșorarea suprafețelor din Moldova însămânțate cu cartof cu aproape 2000 de ha în ultimii 3 ani, de scăderea producției de cartof de la 214 mii de tone la 175 de mii de tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon.

”Consumul intern al cartofului constituie aproape 300 de mii de tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este cca 50-60 la sută din necesar”, potrivit ANSA.

Republica Moldova importă cartofi din Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania.

ANSA mai precizează că nu eliberează licență sau autorizație pentru importul mărfurilor de origine vegetală supuse controlului fitosanitar. Permisul fitosanitar de import a fost anulat încă în anul 2016.

În prezent, 15 agenți economici din Belarus exportă cartofi în Republica Moldova. Potrivit ANSA, în perioada 26 martie -13 mai, au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus.

Prețurile din Moldova au golit buzunarele moldovenilor>>>

”19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine. Loturile neconforme au fost infestate de obiectul de carantină și anume putregaiul brun al cartofului, ceea ce a confirmat laboratorul acreditat din România”, susține ANSA.

© Photo : ANSAboala cartofului
De ce un kilogram de cartofi a ajuns să coste aproape 40 de lei: Explicația autorităților - Sputnik Moldova
boala cartofului

Agenția a informat  Serviciul Fitosanitar de Stat din Republica Belarus privind neconformitățile depistate și a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse în vederea neadmiterii exportului de cartof infestat în Republica Moldova. ANSA a transmis părții bieloruse lista producătorilor la care a fost depistat cartoful infestat pentru a fi supuși controalelor riguroase.

Fluxul de știri
0