CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Premierul în exercițiu, Pavel Filip, susține că viitorul Republicii Moldova este doar în familia europeană, dar data când țara noastră va adera la Uniunea Europeană este incertă.
Pavel Filip a vorbit în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Europei despre destinația pe care trebuie să o urmeze Moldova, dar și despre ceea ce trebuie să se întâmple după ce țara noastră va intra în spațiul comunitar.
”Europa este un model de dezvoltare, un anumit tip de destinație, un fel de a fi. Europa nu este doar o destinație, Europa este un drum. Sigur că noi ne dorim aderarea la UE. Aceasta este destinația noastră finală. Sigur că acest lucru se va întâmpla”, a declarat premierul în exercițiu, evitând delicat să anunțe o anumită dată când Moldova va adera la UE.
Filip susține că dacă acest lucru se va întâmpla, în țară trebuie să continue proiectele de dezvoltare.
”În ziua în care acest lucru se va întâmpla, noi nu ne vom opri de construit drumuri, reparat grădinițe sau cumpărat ambulanțe”, susține premierul.
Potrivit lui Filip, apropierea de UE nu se face prin declarații și vuvuzele.
”Apropierea de UE se face prin fapte concrete. Este un proces dificil și care adesea întâmpină rezistență. Nu trebuie doar să gândim despre Europa, dar să ne gândim și să acționăm în stil european”, a declarat Filip.
Din 1 iulie 2016, a intrat pe deplin în vigoare Acordul de Asociere UE-Republica Moldova cu Zona sa de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare. Acordul a fost aplicat, în mod provizoriu, de la 1 septembrie 2014.
De asemenea, din 28 aprilie 2014 a intrat în vigoare liberalizarea vizelor. Regimul de călătorii fără viză cu Republica Moldova facilitează călătoriile, afacerile și contactele interpersonale.
Totodată, Moldova face parte din Parteneriatul Estic, care marchează 10 ani de la creare. Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere, semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize.