Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Efectele miraculoase ale uleiurilor esențiale: Cum să le folosești

© Sputnik / Miroslav RotariVeronica Kalcev
Veronica Kalcev - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în nutriție și medicina netradițională, Veronica Kalcev, a vorbit despre efectele miraculoase ale uleiurilor esențiale pentru menținerea sănătății fizice și echilibrului emoțional.
Uleiuri esențiale pe care le poți folosi, în funcție de afecțiunea pe care o ai

Terapia prin arome este o ramură a fitoterapiei care se bazează pe proprietățile active ale plantelor ce conțin uleiuri esențiale. Aromaterapia menține și ameliorează starea de sănătate, eterizează, stimulează şi relaxează organismul, fiind întrebuințată în mai multe domenii: sănătate, frumusețe și îngrijire, pentru echilibrarea stării organismului şi în calitate de afrozidiac.

Veronica Kalcev consideră că aromaterapia este cel mai bun remediu care relaxează, inspiră, liniștește și ne umple firea de gânduri pozitive. Specialistul crede în acțiunea miraculoasă a uleiurilor eterice naturale, în proprietățile lor curative și purificatoare, în aromele lor irepetabile. Aromaterapia, una din laturile medicinii alternative, funcționează prin faptul că ființa umană este foarte receptivă la arome, reacționând pozitiv la contactul cu acestea.

Vlad Sainciuc - Sputnik Moldova
Alimentele minune ce întăresc sistemul imunitar – sfatul unui expert în medicină naturistă

Spre exemplu, uleiul esențial de lavandă are efecte terapeutice miraculoase. Substanțele active ale plantei îi conferă proprietăți antiseptice, antidepresive, antispastice, carminative, cicatrizante, digestive și tonifiante. Lavanda poate fi folosită în caz de hipertensiune, bronșite, pneumonii de natură virală, răceală, gripă, hepatite, cistite, insomnii, anxietate, nervozitate, depresie, dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, dermatita seboreică, eczeme, afecțiuni alergice, cefalee, migrene și alte afecțiuni. Adesea, uleiul de levănțică se folosește pentru tratarea bolilor dermatologice și pentru îngrijirea tenului.

Potrivit specialistei, unul dintre cele mai solicitate uleiuri esențiale este cel de cimbrișor, care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Acesta este recomandat persoanelor predispuse la stări melancolice și stimulează capacitatea fizică şi emoțională. Totodată, moldovenii preferă uleiul esențial de rozmarin, care protejează sistemul nervos și sporește concentrația și memoria. Totuși, femeile însărcinate și persoanele care suferă de tensiune ridicată sau tulburări epileptice trebuie să evite uleiul esențial de rozmarin. Totodată, acesta poate fi iritant pentru pielea foarte sensibilă.

Pentru a fi siguri că uleiul esențial pe care doriți să-l procurați este de calitate trebuie să țineți cont de câteva reguli:

"În primul rând procurați uleiul esențial din locuri autorizate. Citiți neapărat toată informația de pe etichetă în care trebuie să fie indicată denumirea plantei în limba latină. Totodată, trebuie să vă asigurați că uleiul este chemotipat și să fie indicat producătorul despre care trebuie neapărat să vă informați", a menționat Veronica Kalcev.

În opinia ei, cei mai buni producători de uleiuri esențiale sunt cei din Rusia, Franța și Bulgaria. Totodată, uleiurile esențiale de calitate superioară au un preț mai mare, fiind procurate cu cel puțin 200 de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0