Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip va sărbători la Bruxelles zece ani de la crearea Parteneriatului Estic

© Sputnik / Miroslav RotariПавел Филип
Павел Филип - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Timp de două zile, la Bruxelles, se vor desfășura ample evenimente dedicate împlinirii a 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic. Moldova va fi reprezentată la aceste manifestări de premierul în exercițiu, Pavel Filip.

CHIȘINĂU, 13 mai – Sputnik. Prim-ministrul în exercițiu, Pavel Filip, va întreprinde, în zilele de 13-14 mai, o vizită de lucru la Bruxelles. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, șeful Executivului va participa la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic (PaE).

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Fiasco în Parlament: Partidele proeuropene nu susțin integrarea europeană a Moldovei

Filip va rosti un discurs în cadrul Conferinței de Nivel Înalt dedicată aniversării a 10-a de la lansarea PaE, precum și va participa la cina festivă oferită de președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru cei șase șefi de stat sau de guvern ai țărilor din cadrul PaE. De asemenea,  prim-ministrul  va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu înalți oficiali europeni, șefi de stat și de guvern.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic va fi marcată printr-o o serie de reuniuni de nivel înalt, cu participarea celor șase țări din cadrul Parteneriatului Estic, statelor membre ale UE și a altor părți interesate.

Astfel, pe 13 mai, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, va prezida reuniunea anuală la nivel ministerial a Parteneriatului Estic cu cele 28 de state membre ale UE, cei șase parteneri din Est ai UE și reprezentanții instituțiilor europene. În cadrul reuniunii, vor fi evaluate progresele în implementarea celor „20 de livrabile pentru 2020”, aprobat la ultimul Summit al PaE din noiembrie 2017. 

În seara zilei de 13 mai, președintele Consiliului European, Donald Tusk, va oferi o cină festivă pentru cei șase șefi de stat sau de guvern ai țărilor din cadrul Parteneriatului Estic.

”Integrarea europeană” în Constituția Republicii Moldova se amână>>>

În paralel, la BOZAR, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, va avea loc concertul aniversar “Creăm împreună – celebrarea a 10 ani ai PaE prin imagine și muzică”, cu participarea artiștilor din cele 6 state ale PaE.

Pe 14 mai, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va găzdui o conferință de nivel înalt. La eveniment vor participa șefi de stat sau de guvern ai țărilor partenere, miniștri de externe ai statelor membre ale UE, reprezentanți ai societății civile, lideri ai comunității de afaceri, tineri și jurnaliști din 34 de țări. Participanții vor avea posibilitatea să discute despre modul în care a evoluat parteneriatul în primul deceniu și viitorul acestuia.

Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere, semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize.

Fluxul de știri
0