Lech Wałęsa: Ar fi mai simplu să lichidăm Uniunea Europeană și s-o înființăm din nou

© Sputnik / Jekaterina Czesnokowa / Accesați arhiva multimediaFostul președinte al Poloniei Lech Wałęsa
Fostul președinte al Poloniei Lech Wałęsa - Sputnik Moldova
Abonare
Ar fi mai simplu să fie lichidată UE, apoi reînființată din nou, decât continuarea dezvoltării ei în formula actuală, consideră fostul președinte al Poloniei Lech Wałęsa.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Ar fi mai simplă lichidarea și reînființarea Uniunii Europene, decât dezvoltarea ei în forma actuală, consider fostul președinte al Poloniei Lech Wałęsa.

Stop UE - Sputnik Moldova
O „nouă Europă”: Polonia și Italia, acord pentru consolidarea granițelor UE.

"Uninea Europeană a fost creată în cu totul alte condiții decât cele pe care le avem astăzi. Am prevenit demult Germania și Franța că nu vor reuși să salveze Uniunea dacă statele-membre vor merge departe, în direcții diferite", a declarat Wałęsa într-un interviu oferit publicației suedeze “Aftonbladet”.

În opinia lui, în actuala situație „este mai simplu să lichidezi Uniunea în forma ei actuală și să începi totul de la zero”.

În varianta propusă de Wałęsa, “toate statele UE ar trebui să depună din nou cerere de aderare la comunitate”. Apoi, el propune elaborarea unei liste de zece angajamente pe care și le va asuma fiecare stat, precum și zece reguli care le vor fi garantate.

“Uneori în dezvoltare este nevoie de un pas radical pentru a merge înainte, exact așa cum în trecut am trecut de la comunism la democrație. Acum va trebui să facem un pas mare”, a spus fostul președinte.

Vorbind despre alegerile europarlamentare din mai, Wałęsa a recunoscut că nu vede deocamdată un candidat demn pentru care ar dori să voteze.

“Nu știu pentru cine aș vota. Voi vota, sunt obligat. Voi opta pentru o variantă mai puțin nocivă”, a spus el.

Fluxul de știri
0