CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a respins recursul înaintat de fostul președinte al României, Traian Băsescu, prin care se contestă decizia primelor instanțe de a i se retrage cetățenia Republicii Moldova.
Magistrații de la CSJ au lăsat în vigoare decizia din 10 mai 2018 a Curții de Apel Chișinău, în cauza civilă, la cererea de chemare în judecată depusă de Traian Băsescu împotriva președintelui Republicii Moldova Igor Dodon cu privire la anularea Decretului din 3 ianuarie 2017. Decizia CSJ este irevocabilă.
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, în data de 3 ianuarie 2017, decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, la baza respectivului decret a stat informația oferită de Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Informații și Securitate, adresarea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și Hotărârea Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă președintele Republicii Moldova prin care a fost constatat temeiul de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, prevăzut de Legea cetățeniei Republicii Moldova, conform căreia cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos prin informație falsă sau ascunderea unui fapt pertinent.
Astfel, s-a constatat că atât în momentul examinării cererii lui Traian Băsescu, cât și în prezent existau impedimente în obținerea cetățeniei Republicii Moldova în baza Legii cetățeniei Republicii Moldova și anume - Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, a ascuns acest fapt esențial ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale.
Pe 22 ianuarie 2018, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, au decis că decretul președintelui Republicii Moldova este perfect legal. Băsescu a contestat această hotărâre la Curtea de Apel, însă și această instanță a decis, în 10 mai, că Băsescu a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova.
Avocații lui Băsescu au atacat decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție, însă recursul a fost respins. Dosarul a fost examinat la CSJ de judecătorii Iulia Sîrcu, care a fost și președintele ședinței, Galina Stratulat, Dumitru Visternicean, Dumitru Mardari și Nicolae Craiu.
Motivele care au stat la baza deciziei CSJ
Verificând în limitele invocate în recurs legalitatea hotărârii atacate, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție a ajuns la concluzia de a respinge recursul și de a menține decizia instanței de apel, din mai multe considerente.
În conformitate cu Codul de procedură civilă, instanța, după ce judecă recursul, este în drept să respingă recursul și să mențină decizia instanței de apel și, după caz, hotărârea primei instanțe, precum și încheierile atacate cu recurs.
Conform Legii cetățeniei Republicii Moldova, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care a dobândit cetățenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informație falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent.
Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție constată că, la baza concluziei Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova s-a luat în considerare informația comunicată de către Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, cât și informațiile preluate de pe pagina web a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României.
Potrivit răspunsului Inspectoratului General al Poliției a Ministerului Afacerilor Interne, la momentul depunerii cererii cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova de către Traian Băsescu, acesta a fost vizat în mai mute cauze penale fiindu-i încriminate mai multe infracțiuni: fals în declarații; abuz de serviciu contra intereselor publice, fals în declarații și uz de fals; abuz în serviciu; șantaj și amenințare; furt deschis; abuz de serviciu cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual în formă continuă şi delapidare.
Conform Legii cetățeniei Republicii Moldova, cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care a fost condamnată la privațiune de libertate pentru infracțiuni premeditate și are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală.
Astfel, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție menționează că, instanțele ierarhic inferioare au constatat și au concluzionat despre necesitatea respingerii acțiunii, deoarece, la depunerea cererii cu privire la acordarea cetățeniei Republicii Moldova, precum și la momentul examinării cererii, Traian Băsescu nu a comunicat și nu a indicat că se află sub urmărire penală, fapt care constituie un impediment la obținerea cetățeniei Republicii Moldova.
Băsescu nu renunță la cetățenia moldovenească: Dosarul, la Curtea Supremă de Justiție>>>
Magistrații de la CSJ au mai constatat că, recurentul în recursul său nu a negat faptul că la momentul depunerii cererii privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova s-a aflat sub urmărire penală și nici nu a demonstrat contrariul prin probe pertinente. Dimpotrivă, Traian Băsescu a indicat că, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cunoștea despre pretinsele cauze penale înainte de acordarea cetățeniei.
Prin urmare, judecătorii de la CSJ au decis că motivele refuzului de acordare a cetățeniei prevăzute la articolul 20 din Lege, inclusiv faptul aflării persoanei sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapte pertinente pentru retragerea cetățeniei.