Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banca Națională a adoptat o decizie care va influența prețurile în Moldova

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Situația macroeconomică, inflația, evoluția pieței monetare, financiare și a proceselor de creditare – Banca Națională a explicat decizia adoptată, care se referă la politica monetară.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis prin vot unanim să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5 la sută anual.

Пустой карман - Sputnik Moldova
Vin majorările: Se așteaptă creșteri de prețuri la produsele alimentare, gaz și lumină

În același timp, au rămas neschimbate  ratele de dobândă la creditele overnight - 9,5% anual și la depozitele overnight -  3,5%.

Se menține și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

Hotărârea a fost aprobată în baza situației macroeconomice interne și a celei externe, tendințelor de evoluție a pieței monetare, financiare și a proceselor de creditare și depozitare, precum și a asumărilor pentru noua rundă de prognoză.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
BNM ia măsuri pentru gestionarea mai prudentă a poziției valutare deschise

BNM a explicat că decizia are drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta inflației de 5,0 la sută pe termen mediu.

Totodată, în luna martie curent, inflația a evoluat conform așteptărilor și a înregistrat o rată anuală de 2.8 la sută, iar creșterea economică a constituit 3,9 la sută, în trimestrul IV al anului trecut, sau cu 0,5 p.p. mai mult față de perioada precedentă. De asemenea, în primele trei luni ale anului curent, băncile licențiate au acordat credite noi în volum superior celui din trimestrul I 2018 cu 32,4 la sută.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele acordate în moneda națională de către băncile licențiate s-a redus cu 1,25 p.p. comparativ cu trimestrul I 2018.

Fluxul de știri
0