Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu au nicio limită: Iată ce au făcut taximetriștii de sărbători

© Sputnik / Rodion ProcaRaid poliție vs taximetriști
Raid poliție vs taximetriști - Sputnik Moldova
Abonare
Se pare că cei care prestează servicii de taxi au profitat din plin de numărul mare de zile de odihnă pe care le-au avut în acest an bugetarii.

CHIȘINĂU, 9 mai – Sputnik. Angajații Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPIEC) au constatat în perioada sărbătorilor o majorarea nejustificată și ilegală a prețurilor pentru serviciile de taxi prestate atât de companii legale, cât și de prestatorii de servicii în regim de taxi ”pe bordură”.

În acest context, CNPIEC vine cu mai multe sfaturi pentru consumatori, reamintindu-le ce trebuie să întreprindă în primul rând pentru a beneficia de o călătorie plăcută și sigură cu taxiul.

Astfel, înainte de a urca în taxi, oamenii trebuie să verifice prezența numerelor galbene de înmatriculare a autovehiculului, care denotă că automobilul aparține unei companii specializate.

Apoi trebuie să se asigure că lampa de taxi este în stare funcțională (culoarea verde sugerează disponibilitatea autovehiculului de a prelua călători).

Pe portierele din față ale mașinii trebuie să fie afișate tarifele pe kilometru și pe oră, precum și tariful de pornire, în așa mod ca acestea să fie vizibile de la o distanță de 5 metri.

Taxi - Sputnik Moldova
Societate
Îngrozitor: Taxiuri care ne pot ucide – Iată ce au constatat polițiștii (Video)

După urcarea în taxi, consumatorul trebuie să verifice dacă în interiorul mașinii este amplasat, la vedere, ecusonul cu numele, prenumele și fotografia conducătorului auto, precum și denumirea agentului transportator.

De asemenea, trebuie să se asigure că taximetrul este la vedere, nu calculează timpul din momentul sosirii autovehiculului la locul solicitat și este în funcțiune pe toată durata cursei.

Șoferul este obligat să prezinte, la cerere, buletinul de verificare metrologică a taximetrului sau marcajul metrologic.

Pasagerii trebuie să mai știe că bagajele care pot fi plasate liber în portbagaj sunt transportate fără plată.

La finalul cursei trebuie să verificați dacă taxa percepută de șofer coincide cu valoarea din bonul fiscal pe care-l păstrați, în cazul în care aveți de făcut o reclamație.

De asemenea, este cazul să faceți înregistrări video sau foto ale elementele de identificare a automobilului și/sau conflictul, atunci când șoferul manifestă un comportament inadecvat sau sunteți păgubiți.

Totodată, Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor atenționează că utilizarea unui vehicul neautorizat vă expune la riscuri majore.

Fluxul de știri
0