Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

9 Mai: Cum le poartă de grijă statul veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial

© Sputnik / Vladimir PolusatovPCRM ПКРМ марш
PCRM ПКРМ марш - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În prezent, prin intermediul CNAS de alocaţii lunare de stat beneficiază 695 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

CHIȘINĂU, 9 mai – Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), în Republica Moldova, 695 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial primesc pensii şi alocaţii lunare de stat.

Кишиневцы чествовали ветеранов ВОВ - Sputnik Moldova
Societate
9 mai – Ziua Victoriei: Veteranii vor primi un ajutor unic de 10 mii de lei

Cuantumul alocaţiei este stabilit în funcție de categoria beneficiarului la care se atribuie: invalid al celui de-al Doilea Război Mondial, participant la cel de-al Doilea Război Mondial, persoană decorată cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Finanţarea alocaţiilor lunare de stat se efectuează din mijloacele bugetului de stat.

În prezent, prin intermediul CNAS de alocaţii lunare de stat beneficiază 695 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, dintre care 151 sunt invalizi. În funcție de gradul de dizabilitate, mărimea alocației lunare variază între 700 și 1250 de lei.

Din numărul total de veterani, 278 de participanţi ai celui de-al Doilea Război Mondial pimesc o alocaţie lunară de stat în cuantum de 707 lei. Alocaţii lunare în valoare de 700 de lei primesc patru persoane care au lucrat ca angajaţi civili în armata de operaţii în anii de război. Aceeaşi sumă se acordă foştilor deţinuţi în lagărele de concentrare fasciste şi ghetouri, în alte locuri de detenţie forţată, create de Germania fascistă şi de aliaţii acesteia; persoanelor care s-au aflat în oraşul Leningrad (Sankt- Petersburg) în perioada blocadei (8 septembrie 1941- 27 ianuarie 1944). Iar 148 de persoane decorate cu ordine şi medalii pentru muncă asiduă şi serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial primesc lunar de la stat câte 175 lei.

Totodată, 429 de participanţi la cea de-a doua conflagrație mondială, decoraţi cu ordinul „Отечественная война I-й и II-й степени”, mai beneficiază de o alocaţie nominală pentru merite deosebite faţă de stat în cuantum de 100 lei lunar.

Fluxul de știri
0