Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fiscul a aplicat amenzi persoanelor care dau în chirie imobile fără a semna contracte

© Sputnik / Miroslav RotariДом
Дом  - Sputnik Moldova
Abonare
Peste patru mii de contracte de locațiune au fost înregistrate în doar patru luni ale anului curent la Serviciul Fiscal de Stat.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Pe parcursul lunilor ianuarie-aprilie, la Serviciul Fiscal de Stat au fost înregistrate 4 426 de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile. Acestea au fost înregistrate la Direcțiile de deservire fiscală din teritoriul în care sunt amplasate.

Urmare a transmiterii în locațiune a bunurilor imobile, drept rezultat al înregistrării contractelor de către Serviciul Fiscal de Stat, la buget au fost încasate venituri în sumă de 6,6 milioane de lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 1,4 milioane de lei sau o creștere de 28,9 la sută.

bani - Sputnik Moldova
Societate
De astăzi, unii cetățeni riscă amenzi de până la 1000 de lei

Potrivit situației din 30 aprilie, numărul contractelor de transmitere în locațiune valabile constituie 10 559. Totodată, pe parcursul lunii aprilie, SFS a continuat acțiunile de conformare și verificare a persoanelor fizice care transmit în locațiune bunuri imobile.

În  perioada ianuarie – aprilie, au fost identificate 2 124 de persoane fizice care dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.

Totodată, au fost efectuate controale la 212 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază – 180,9 mii de lei, penalități – 7,5 mii de lei și amenzi – 38,4 mii de lei.

Pentru aceeași perioadă, 1 390 de persoane fizice s-au conformat prevederilor legislației în vigoare și au înregistrat la SFS 4 132 de contracte de locațiune/chirie. Serviciul Fiscal de Stat le recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației fiscale și să achite impozitul în mărime de 7 la sută din veniturile obținute. Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans.

În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

Cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat, în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice care nu își vor onora obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Fluxul de știri
0