Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De astăzi, unii cetățeni riscă amenzi de până la 1000 de lei

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit legislației naționale, neachitarea la timp a impozitului pe venit se pedepsește cu amendă și penalități. Amenda variază de la 200 până la 1000 de lei.

CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Joi, 2 mai, a fost ultima zi în care contribuabilii, persoane fizice, au putut depune la Serviciul Fiscal de Stat declarație cu privire la veniturile acumulate în anul 2018. Persoanele care nu s-au conformat legii riscă, începând de astăzi, 3 mai, amenzi de la 200 până la o mie de lei și penalități pentru fiecare zi de întârziere, care sunt calculate în funcție de suma îndatorată statului.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Moldovenii, îndemnați să facă asta până pe 2 mai, în caz contrar, îi așteaptă amenzi

Potrivit legii, contribuabilii care nu desfășoară activitate de întreprinzător au avut obligația de a depune declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET15/CET18) aferentă anului 2018 până la 2 mai a anului curent.

Dreptul de a prezenta declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabili. Totuși, sunt obligați să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit: persoanele fizice care sunt rezidenţi ai Republicii Moldova şi au obligaţii privind achitarea impozitului;  persoanele fizice care nu au obligaţii privind achitarea impozitului, dar direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat la buget.

Venitul în declarația pentru anul 2018 a fost prezentat luând în calcul reforma fiscală care a intrat în vigoare începând cu 1 octombrie 2018.

Prin urmare în cazul în care aferent uneia dintre etapele perioadei fiscale 2018 lipsește obligația de prezentare a Declarației aceasta nu se va prezenta.

Fluxul de știri
0