Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cimitirul unde oamenii râd

Abonare
Faima localităţii Săpânţa, din România, se trage de la renumitul său Cimitir Vesel care a devenit o importantă atracţie turistică.

CHIŞINĂU, 4 mai – Sputnik. Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş, România, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.

Ludmila Boțan - Sputnik Moldova
Alarmant: Cimitirul "Sfântul Lazăr" s-ar putea extinde anual cu două hectare

Legenda spune că atitudinea veselă în faţa morţii este un obicei al Dacilor care credeau în viaţa veşnică, iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o altă lume. Ei nu vedeau moartea ca pe un sfârşit tragic, ci ca pe o şansă de a întâlni zeul suprem Zamolxe. Cimitirul datează de la mijlocul anilor 1930 şi este creaţia artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor şi poet.

Întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică şi o atracţie turistică.

Unele cruci sunt pictate pe ambele părţi. Pe o parte este plasată o descriere a vieţii celui îngropat, iar pe cealaltă — o descriere a motivului morţii. Majoritatea crucilor sunt scrise cu greşeli de ortografie şi variante arhaice de scriere.

Iată ce scrie pe o piatră funerară din acest cimitir:

Sub această cruce grea

Zace biata soacră-mea

Trei zile de mai trăia

Zăceam eu şi cetea ea.

Voi care treceţi pă aici

Încercaţi să n-o treziţi

Că acasă dacă vine

Iarăi[sic] cu gura pă mine

Da aşa eu m-oi purta

Că-napoi n-a înturna

Stai aicea dragă soacră-mea.

Fluxul de știri
0