În anul 1998 cimitirul "Sfântul Lazăr" din Capitală avea 38 hectare. În anul 2017, suprafața cimitirului s-a extins cu încă 37 hectare. Potrivit Ludmilei Boțan, dacă acest proces va continua atunci anual cimitirul s-ar putea extinde cu două hectare.
Directoarea Întreprinderii "Combinatul Servicii Funerare" spune că edificarea unui crematoriu la Chișinău ar soluționa problema extinderii la nesfârșit a cimitirelor, în special a Cimitirului "Sfântul Lazăr", cel mai mare din Europa.
"În practica incinerării rămâne acea cenușă pusă în columbariu și păstrată o perioadă oarecare sau îngropată în pământ. În același timp, serviciile de incinerare sunt mai puțin costisitoare decât cele de înmormântare", a afirmat Ludmila Boțan în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal".
Directorul Întreprinderii "Combinatul Servicii Funerare" din Chișinău susține că o țară ca Republica Moldova, care se află în estul Europei, trebuie să aibă un crematoriu. Totodată, ea a declarat că întreprinderea recepționează în fiecare an un mai multe solicitări pentru incinerarea persoanelor decedate.
Potrivit acesteia, în prezent moldovenii apelează cel mai des la crematoriile din Odesa, Ucraina sau București, România pentru a incinera persoanele decedate.
"Aceste servicii sunt foarte costisitoare, iar dacă va fi construit un crematoriu în Moldova, cheltuielile pe care le suportă rudele decedaților pentru incinerare vor fi cu mult mai mici", a spus Boțan.
În prezent, doar pe teritoriul orașului Chișinău sunt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 137 de hectare, ocupând 2 la sută din spațiile verzi ale municipiului.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Autor: Cristina Baș