Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii, îndemnați să facă asta până pe 2 mai, în caz contrar, îi așteaptă amenzi

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
O bună parte a cetățenilor Republicii Moldova trebuie să se conformeze legislației naționale și să facă acest lucru până joi, 2 mai. În caz contrar, vor fi amendați și penalizați. Amenda variază de la 200 până la 1000 de lei.

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Contribuabilii persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător au obligația de a depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET15/CET18) aferentă anului 2018 până la 2 mai a anului curent.

În temeiul modificărilor din 1 octombrie 2018, pentru determinarea obligațiilor fiscale aferente impozitului pe venit pentru perioada fiscală a anului 2018, etapa I a perioadei fiscale 2018 este de la 1 ianuarie 2018 până la 30 septembrie 2018, pentru care se va determina venitul impozabil, se va calcula, achita impozitul pe venit conform cotelor în vigoare pentru perioada 1 ianuarie 2018 — 30 septembrie 2018 și se va depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit. Etapa a II a perioadei fiscale 2018 este de la 1 octombrie 2018 până la 31 decembrie 2018, pentru care se va determina venitul impozabil și se va achita impozitul pe venit conform cotelor în vigoare pentru perioada 1 octombrie 2018 — 31 decembrie 2018 și se va depune Declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Cum se vor schimba salariile mici și cele cu patru zerouri după reforma fiscală

În acest sens, pentru fiecare etapă separat urmează a se ține cont de venitul obținut de către subiectul impunerii pentru care se aplică cote de impozitare distincte.

Pentru etapa I a perioadei fiscale 2018, în cazul persoanelor fizice şi al întreprinzătorilor individuali, suma impozitului pe venit se determină în mărime de:

a) 7% din venitul impozabil aferent etapei I a perioadei fiscale 2018 ce nu depăşeşte suma de 24 750 de lei;

b) 18% din venitul impozabil aferent etapei I a perioadei fiscale 2018 ce depăşeşte suma de 24 750 de lei.

Pentru etapa a II-a a perioadei fiscale 2018, în cazul persoanelor fizice şi al întreprinzătorilor individuali, suma impozitului pe venit se determină în mărime de 12% din venitul impozabil aferent acesteia.

La capitolul scutirilor sunt stabilite mărimi speciale a acestora pentru fiecare etapă în parte.

Scutirea pentru persoana întreținută se aplică dacă aceasta, la situația din 30 septembrie 2018 și din 31 decembrie 2018, întrunește condițiile stabilite de art. 35 din Codul Fiscal pentru fiecare etapă în parte (pentru etapa II urmează a se ține cont de modificările de la art. 35 din CF). În cazul în care venitul impozabil a fost înregistrat doar într-o singură etapă a anului 2018, persoana fizică va utiliza suma scutirilor stabilită pentru etapa respectivă, fără a o comasa cu cea stabilită pentru altă etapă a anului.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Moldovenii vor achita anul viitor impozite de peste 37 de miliarde de lei în buget

Dreptul de a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabili, totuși sunt obligați să prezinte declaraţia cu privire la impozitul pe venit, distinct, pentru etapa I şi, respectiv, etapa a II-a a perioadei fiscale 2018:

1.     a) persoanele fizice care sunt rezidenţi ai Republicii Moldova şi au obligaţii privind achitarea impozitului pentru etapa I şi, respectiv, etapa a II-a a perioadei fiscale 2018;

2.     b) persoanele fizice care nu au obligaţii privind achitarea impozitului, dar direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat la buget.

Prin urmare în cazul în care aferent uneia dintre etapele perioadei fiscale 2018 lipsește obligația de prezentare a Declarației aceasta nu se va prezenta.

Diferit de regulile de aplicare a celor două etape ale anului 2018 valabile persoanelor fizice care sunt rezidente în partea ce ține de declararea veniturilor, în corespundere cu regulile clasice sunt obligate de a prezentarea Declarației și persoanele fizice nerezidente care obţin venituri conform art.74 din Codul Fiscal.

Revoluție fiscală în Moldova: Cine nu va mai plăti impozite din salariu>>>

De asemenea, persoanele fizice rezidente care nu au datorii la bugetul public național la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare sunt în drept de a desemna un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale.

Potrivit legislației naționale, neachitarea la timp a impozitului pe venit se pedepsește cu amendă și penalități. Amenda variază de la 200 până la 1000 de lei.

Fluxul de știri
0