Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va avea birouri comercial-economice în 10 țări, printre care SUA, China, Singapore

© Sputnik / Miroslav RotariФлаг Республики Молдова
Флаг Республики Молдова - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova planifică să deschidă birouri comercial-economice în 10 țări strategice pentru țara noastră.

CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. Ministrul în exercițiu al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarant că, în luna iulie, vor fi organizate cursuri de instruire în domeniul diplomației economice pentru ca fiecare atașat să fie bine pregătit atunci când va prezenta Republica Moldova ca destinație de investiții și sursă de bunuri și servicii.

„Trebuie să acordăm o atenție sporită activității economice din cadrul misiunilor diplomatice. Este necesar ca fiecare atașat economic să cunoască domeniile prioritare pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor. În acest sens, vom organiza în luna iulie un curs de instruire  în domeniul diplomației economice pentru ca fiecare atașat să fie bine pregătit atunci când va prezenta Republica Moldova ca destinație de investiții și sursă de bunuri și servicii”, a declarat ministrul.

Ținând cont de importanța promovării obiectivelor diplomației economice și extinderea prezenței birourilor comercial-economice a fost elaborată metodologia „Distribuirea atașaților economici în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova”. Proiectul  a demarat în luna noiembrie 2018 și s-a finalizat în luna aprilie anul curent.

Victor Burunsus - Sputnik Moldova
Expert: Trebuie să exportăm mărfuri, nu forță de muncă

Proiectul a inclus mai multe etape printre care, efectuarea interviurilor cu responsabilii de dosarul economic din cadrul misiunilor diplomatice și birourilor comercial-economice (BCE) completarea unui chestionar de către șefii misiunilor, examinarea practicii actuale de instituire a BCE-urilor, evaluarea eficienței eforturilor actuale de atragere a investițiilor și de promovare a exporturilor de către Republica Moldova.

Membrii grupului de lucru au analizat procedurile de pregătire a pachetului de documente privind instituirea birourilor comercial-economice în țări de interes economic pentru Republica Moldova, printre care: SUA (New York), Marea Britanie (Londra), Japonia (Tokyo), Regional BeNeLux (Belgia, Olanda, Luxemburg), China (Shanghai), Franța (Paris), Elveția (Geneva), Suedia (Stockholm) și Singapore.

Fluxul de știri
0