CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. Tornadele nu mai sunt de mult o surpriză în regiunea noastră. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că tornadele reprezintă un fenomen meteorologic ce se poate produce în România, spune Conf. dr. Lucian Sfîcă, specialist în climatologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi.
O tornadă impresionantă s-a produs pe 30 aprilie în localitatea Drajna, județul Călărași, România, care a luat pe sus un autocar și a provocat multe alte distrugeri.
Specialistul ieșean vine cu mai multe explicații pe pagina de Facebook Meteo Moldova, inclusiv cu privire la frecvența fenomenului și posibilitatea apariției lor în această perioadă a anului.
Astfel, în opinia lui, apariția fenomenului în România nu ar trebui să mire pe nimeni și nici nu poate fi vorba de o creștere importantă a frecvenței acestora: ”Se vorbește de o creștere a numărului acestora. Nici acest lucru nu poate fi probat. Din cronicile istorice sau ziarele de acum decenii avem mărturii asupra producerii acestora. E posibil ca în ultimii ani frecvența și intensitatea acestora să fie mai mare, pe fondul schimbărilor climatice. În același timp, în mod cert tornadele pot fi mai ușor observate decât odinioară. De fapt, tornada de ieri a devenit vedetă mai ales prin faptul că s-a dezvoltat în apropierea unor artere intens circulate. Dacă tornada s-ar fi produs cu 25 km mai la sud-vest, în câmpurile pustii ale Bărăganului călărășean, am fi avut la știri "doar câteva acoperișuri smulse de o vijelie".
Tornadă în aprilie?
Lucian Sfîcă infirmă și speculațiile cum că un astfel de fenomen ar fi impropriu lunii aprilie.
”Nici că se poate o perioadă mai bună pentru aceste fenomene. Acest fenomen e alimentat în primul rând de un contrast termic ridicat în plan vertical în troposferă. Iar aici, lunile aprilie sau mai sunt luni în care terenurile arabile sunt neacoperite de vegetație. Impresionant la tornada de ieri a fost vârtejul de praf din partea inferioară a pâlniei, pulberi adunate tocmai de peste terenurile fără vegetație. Cu siguranță, tornada s-a dezvoltat beneficiind și de un culoar favorabil cu teren arabil proaspăt arat și neacoperit de vegetație”, explică specialistul în climatologie.
Pot fi prezise tornadele?
Apariția tornadei nimeni nu o poate prezice nici măcar cu câteva minute înainte, scrie expertul ieșean.
”Tornada nu poate fi prognozată cu zile înainte. Putem evalua doar că sunt condiții favorabile pentru așa ceva. Tornada nu poate fi prognozată nici măcar cu câteva ore înainte. Putem însă vedea cu câteva ore înainte dezvoltarea unor sisteme convective ce pot să dezvolte tornade. Din acest moment aceste sisteme convective trebuie monitorizate foarte atent pentru a putea fi lansate avertizări ce pot indica șanse foarte mari de dezvoltare a tornadelor care să atingă solul. Pentru asta este nevoie însă de cel mai performant sistem radar”, explică Lucian Sfîcă.
Cu tornada nu-i de glumă: avertismentul specialistului
Acum, când toată lumea este pasionată să facă poze și sefie cât mai spectaculoase, Lucian Sfîcă avertizează că este o idee proastă să aștepți să se apropie tornada ca să faci o fotografie cât mai bună
”O idee foarte proastă. În principiu, dacă îți iese în cale așa ceva și dacă visul vieții tale e altul decât să vânezi tornade, trebuie să te asiguri că nu te apropii de ea. În plus, dacă instabilitatea atmosferică este majoră și aerul cald nu poate fi evacuat eficient printr-o singură pâlnie de tornadă se pot dezvolta mai multe pâlnii, iar una se poate dezvolta chiar pe locul tău de belvedere. Bineînțeles, o fotografie în fugă în timp ce te îndepărtezi nu poate fi ratată, dar să te oprești pe marginea drumului și să aștepți să vezi ce se întâmplă mai de aproape nu e deloc o idee inspirată”, spune expertul.
El atenționează că o tornadă nu e o vijelie obișnuită și s-ar putea să nu fie suficient să ne închidem în casă. Mai prudent ar fi să cauți un subsol sau un beci în care să fim cu adevărat în siguranță
”A apărut o filmare în care se vede că șoferul autocarului a gonit spre tornadă. Dacă ar fi stat pe loc cu siguranță nu s-ar fi intersectat cu tornada. Ba chiar a forțat avansarea. Filmul trebuie luat de model pentru ceea ce nu trebuie să faci în cazul în care ești în mașină. Nu te îndrepți spre fenomen” a mai subliniat Lucian Sfîcă.