Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Psiholog: Nu spuneți prietenilor ce aveți pe suflet

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
De ce te trădează prietenul? Deoarece știe totul despre tine! Pentru că în momente de suferințe i-ai deschis sufletul și a aflat slăbiciunile tale. Este o dorință normală de a împărtăși durerea, deoarece destăinuirea aduce alinare.
Psiholog: Nu spuneți prietenilor ce aveți pe suflet

Confesorul însă nu trebuie să fie prietenul, chiar dacă nu te-a dezamăgit niciodată. Și atunci, cui îi încredințăm durerea sufletească? La această întrebare a răspuns psihologul Zinaida Gribincea în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, moderată de jurnalista Gutiera Prodan.

Este minunat să avem prieteni buni și loiali.  Faptul că ei există nu înseamnă însă că trebuie să le deschidem sufletul. Atunci când avem încredere deplină în cineva credem că nu vom fi trădați niciodată. În opinia psihologului Zinaida Gribincea, aceasta este o convingere greșită. Nu știm ce se află în mintea omului căruia ne deschidem. Bunăvoința și empatia unui prieten poate ascunde intenții răuvoitoare, pe care să le aplice, împotriva noastră, în circumstanțe favorabile.

”Noi alegem să mărturisim prietenilor trăirile noastre. Este o atitudine firească, deoarece credem că sunt oameni de încredere. Și atunci când ai o durere sufletească, vrei să te destăinui unei persoane apropiate. Unii sunt prieteni de bună credință și te susțin sincer. Alții, din păcate, trădează, profitând de slăbiciunile tale, de durerea din suflet. Iar efectele acestei trădări sunt resimțite și peste ani”, a explicat Zinaida Gribincea.

În aceste condiții, cui îi putem încredința suferința noastră? Zinaida Gribincea ne recomandă să mergem la preot sau psiholog, în momente dificile.

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog: Dacă nu doriți să vă îmbolnăviți, nu vă panicați

”Preotul și psihologul vor păstra confidențialitatea. Ei au un scop comun:  să ajute oamenii să se simtă mai bine, să se înțeleagă pe ei înșiși, să facă față provocărilor vieții.  Psihologul și preotul vor oferi soluții concrete pentru problemele noastre, ne vor ajuta să înțelegem cauzele durerii noastre și să ne reabilităm sufletește. Și mai bine ar fi să mergem la același preot și la același psiholog, de fiecare dată când ne simțim rău”, a precizat Zinaida Gribincea.

Tot în cadrul acestui interviu,  Zinaida Gribincea a vorbit și despre consecințele comportamentului narcisist, pe care îl adoptă unii. Potrivit psihologului, oamenii care se consideră mai buni și mai corecți decât alții își fac o mare defavoare.

” Acești oameni nu-și asumă partea lor de vină în raport cu alții. Nu au capacitatea să-și vadă neajunsurile. În aceste condiții, ei vor fi mereu în conflict cu sine și cu cei din jur și, în consecință, vor suferi. Trebuie să fim echilibrați în aprecieri. Când ne analizăm constructiv comportamentul putem vedea neajunsurile din personalitatea noastră. Și astfel avem posibilitatea să ne corectăm, să devenim mai buni și să ne simțim bine”, a relatat Zinaida Gribincea.

Autor: Maria Dimineț

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0