Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 mai, schimbări majore în procesul de decontare a valorilor mobiliare

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu 1 mai, decontarea valorilor mobiliare corporative ale societăților pe acțiuni va fi efectuată de către Depozitarul central unic.

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că, începând cu 1 mai, decontarea valorilor mobiliare corporative ale societăților pe acțiuni va fi efectuată de către Depozitarul central unic (DCU).

Până la această dată, societățile de registru au fost obligate să transmită DCU registrele deţinătorilor de valori mobiliare ale băncilor şi societăţilor de asigurare.

În acest sens, Comitetul executiv al BNM a coordonat modificări și completări la Regulile DCU pe care acesta le va aplica în activitatea sa, inclusiv cu valorile mobiliare corporative în conformitate cu Legea cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare.

Potrivit BNM, una din prioritățile strategice ale DCU este dezvoltarea unor noi produse, precum accesul online la conturile de valori mobiliare și posibilitatea efectuării tranzacțiilor cu valori mobiliare prin internet.

Сельский дом - Sputnik Moldova
Societate
Gata: din martie, nu mai putem lăsa atât de ușor moștenire urmașilor și rudelor

BNM notează că, constituirea Depozitarului central unic este una din reformele-cheie ale pieței financiare din Republica Moldova, realizată în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională (USAID).

Potrivit instituției, noul mecanism de evidență și decontare, oferit de DCU, va asigura un nivel înalt de transparență, siguranță și eficiență la efectuarea operațiunilor cu valori mobiliare.

Modelul de activitate al Depozitarului central unic este bazat pe standardele și practicile internaționale în domeniul sistemelor de decontare, iar legislația națională privind DCU transpune reglementările aplicabile ale Uniunii Europene.

Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU) și-a început activitatea în august 2018, fiind responsabil de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0