CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Un sfat prețios pentru persoanele fizice și juridice, atunci când decid să ia un credit din băncile moldovenești. Potrivit specialiștilor, înainte de a semna contractul de credit, este important să verificăm minuțios dobânda anuală efectivă (DAE) care ar putea fi mai mare decât rata anunțată a creditului.
Rata DAE poate fi mai mare decât rata anunțată a creditului, ținând cont de comisioane și alte taxe bancare. Rata DAE este adevărata rată de împrumut și trebuie să fie compatibilă cu veniturile familiei pentru a evita capcana supraîndatorării.
Dobânda anuală efectivă include toate costurile pe care le implică un credit: dobânda anuală, costul asigurării, comision de analiză dosar, taxele de administrare (lunare sau anuale), fie că este vorba despre o sumă fixă, fie că se referă la un procentaj din soldul creditului rămas de achitat.
DAE reprezintă cel mai util criteriu pentru a compara ofertele de credite ale băncilor. Potrivit legii creditului de consum, DAE trebuie să exprime costul total al creditului.