Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detaliul la care trebuie să fim atenți când luăm un credit la bancă

© Pixabay / Bru-nOОбмен валют
Обмен валют - Sputnik Moldova
Abonare
Dobânda anuală efectivă reprezintă cel mai util criteriu pentru a compara ofertele de credite ale băncilor. Potrivit legii creditului de consum, DAE trebuie să exprime costul total al creditului.

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. Un sfat prețios pentru persoanele fizice și juridice, atunci când decid să ia un credit din băncile moldovenești. Potrivit specialiștilor, înainte de a semna contractul de credit, este important să verificăm minuțios dobânda anuală efectivă (DAE) care ar putea fi mai mare decât rata anunțată a creditului.

Eugen Ghilețchi - Sputnik Moldova
Atenție la moneda în care luați creditele - Ce ne sugerează experții

Rata DAE poate fi mai mare decât rata anunțată a creditului, ținând cont de comisioane și alte taxe bancare. Rata DAE este adevărata rată de împrumut și trebuie să fie compatibilă cu veniturile familiei pentru a evita capcana supraîndatorării.

Dobânda anuală efectivă include toate costurile pe care le implică un credit: dobânda anuală, costul asigurării, comision de analiză dosar, taxele de administrare (lunare sau anuale), fie că este vorba despre o sumă fixă, fie că se referă la un procentaj din soldul creditului rămas de achitat.

DAE reprezintă cel mai util criteriu pentru a compara ofertele de credite ale băncilor. Potrivit legii creditului de consum, DAE trebuie să exprime costul total al creditului.

Fluxul de știri
0