CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Pe lângă faptul că a fost inventator, pictor, sculptor, matematician, inginer, botanist amator, cartograf și un spirit enciclopedic, Leonardo Da Vinci a avut, de asemenea, ambidexteritate, arată o nouă cercetare a unei lucrări de la galeria italiană Uffizi.
Realizând o analiză în infraroșu a desenului Valea Arno, un desen peisagistic pentru Santa Maria della Neve creat în 1473, când Da Vinci avea 21 de ani, cercetătorii de la instituția de patrimoniu Opificio delle Pietre Dure din Florența au descoperit urme ale unui peisaj secret, separat şi anterior ascuns, împreună cu textul de pe partea din spate, potrivit Sputnik International.
Lucrarea prezintă viziunea artistului asupra Văii Arno și a Castelului Motelupo din afara Florenței, cu un text scris de la dreapta la stânga pe partea desenului, precum și un text pe verso, scris de la stânga la dreapta, care se consideră a fi o aluzie la un anumit contract informal.
Un studiu detaliat al textelor arată că ambele au fost scrise de Da Vinci, indicând faptul că era capabil să scrie la fel de bine atât cu mâna stângă, cât și cu cea dreaptă.
„Este o adevărată revoluție în domeniul studiilor cu privire la Leonardo”, a declarat Eike Schmidt, directorul galeriei Uffizi, potrivit ziarului Corriere Della Sera.
„Dezvăluirile făcute în timpul acestei cercetări deschid noi perspective asupra interpretării picturii lui Leonardo și asupra modului în care artistul a construit peisajul, asupra tehnicii sale și chiar cu privire la obiceiurile și abilitățile sale în scris”, a adăugat Schmidt.
Îndemânarea lui Da Vinci a fost subiect al dezbaterilor dintre istoricii de artă și alți academicieni, concepția răspândită fiind aceea că pictorul era stângaci, concepţie contestată însă de analizele vizuale ale artei sale. Studiul instituţiei Opificio delle Pietre Dure pare să pună capăt acestei dezbateri demonstrând în mod convingător că Da Vinci era ambidextru.
„Leonardo s-a născut stângaci, dar a fost învățat să scrie cu mâna dreaptă de la o vârstă fragedă”, a explicat istoricul de artă Cecilia Frosinini. „Privind scrierile sale, inclusiv din acest desen, se poate vedea că scrierea sa cu mâna dreaptă este educată și bine efectuată”, a observat ea.
Constatările vin la mai puțin de o lună înainte de aniversarea a 500 de ani de la moartea lui Da Vinci, care va fi comemorată pe 2 mai, muzee din Italia, Europa și întreaga lume urmând să organizeze numeroase expoziții pentru a celebra multele sale realizări.