Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gamurari: Misteriosul Boeing nu este singura enigmă în spațiul aerian al Moldovei

© Sputnik / OsmatescoБорис Гамурарь
Борис Гамурарь - Sputnik Moldova
Abonare
Incidentul cu Boeing-ul grecesc nu este singurul caz de pătrundere ilegală a unui aparat de zbor în spațiul aerian al Moldovei . Ex-ministrul Apărării Boris Gamurari își amintește de un alt incident care s-a produs în august 2010 și despre care societatea așa și nu a aflat tot adevărul.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik. Joi, un avion Boeing 737-800 ce aparține companiei aeriene „BlueBird Airways” a pătruns în spațiul aerian al Republicii Moldova și a aterizat pe aeroportul din Chișinău fără permisiunea Autorității Aeronauticii Civile. Se știe că aeronava a decolat din București.

Avion al companiei BlueBird Airways - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă maximă: Un avion străin a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova

Potrivit informațiilor difuzate de mass-media locale, la bordul aparatului de zbor se afla echipajul format din doi piloți de origine irlandeză, precum și trei pasageri: doi greci și un american. Aceștia ar fi zburat de la București pentru un test drive. Omul de afaceri american ar fi intenționat să procure acest avion. La bordul aeronavei se aflau și potențialul cumpărător, și vânzătorul.

Întâmplarea cu Boeing-ul grecesc nu este singurul caz de pătrundere ilegală a unui aparat de zbor în spațiul aerian al Moldovei. Ex-ministrul Apărării Boris Gamurari își amintește de un alt incident care s-a produs în august 2010.

În raionul Briceni, între satele Berlinți și Cotelea, pe un câmp nelucrat, a aterizat în condiții misterioase un avion AN-2. Potrivit martorilor oculari, în avion era un lot important de țigări. Însă societatea civilă așa și nu a mai aflat poziția oficialăîn acest caz.

„Acest „elicopter” poate lua la bord 12 persoane sau o tonă de încărcătură. Ce era acolo? Țigări? Până în prezent, nu știm nimic. Am întrebat SIS-ul ce s-a întâmplat și mi-au răspuns că nimeni nu știe nimic. Cum adică nu știe? Polițiștii de frontieră trebuie să-și aibă agenții de cealaltă parte, ei trebuie să știe ce se întâmplă în zona de frontieră. Prin urmare, operația a fost atât de delicată, în ea au fost implicați astfel de persoane, încât societatea așa și nu a mai fost informată”, a menționat Gamurari în cadrul emisiunii „Expertiza” la radio Sputnik Moldova.

Interlocutorul a adăugat că, în asemenea situații ieșite din comun, societății civile i se oferă o informație „preparată” și, de regulă, oamenii nu mai află toate detaliile despre cele întâmplate. Ceea ce nu este nici în favoarea serviciilor speciale, nici a societății, deoarece lipsa de informații dă naștere întotdeauna unor zvonuri.

Autoritățile Moldovei nu au făcut publică deocamdată versiunea oficială a acestui caz. De menționat că în țările dezvoltate unor astfel de incidente le este atribuită categoria situații excepționale.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0