Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Forfotă pe drumurile din țară: Ce surpriză a pregătit INP pentru șoferi

© Photo : Facebook / Inspectoratul Național de Patrulare al IGPInspector al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP
Inspector al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP - Sputnik Moldova
Abonare
Surpriza Inspectoratului Național de Patrulare pentru conducătorii auto - Iată cum vor fi prinși șoferii iubitori de adrenalină.

CHIȘINĂU, 26 apr – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Au rămas două zile până la Paște, cea mai mare sărbătoare creștină. Așa cum ne-am obișnuit ani la rând, astăzi, la fel cum și mâine dimineață, ne vom pomeni cu ambuteiaje la ieșirile din Chișinău, microbuzele interurbane vor ieși din gările auto ale capitalei pline până la refuz, iar mulți dintre șoferi vor trebui să se înarmeze cu multă răbdare.

Inspectoratul General de Poliție anunță că peste patru mii de polițiști și carabinieri vor asigura ordinea publică pe întreg teritoriul țării, în perioada sărbătorilor de Paște. Aceștia vor supraveghea ordinea publică în locurile de agrement, în preajma bisericilor, în gări, stații pentru transport, dar și vor patrula traseele naționale.

Полиция - Sputnik Moldova
Societate
Anunțul de ultimă oră al INP: Îi vizează pe toți șoferii

„În total, pentru asigurarea ordinii publice, vor activa 3000 de polițiști și 1000 de carabinieri”, a declarant șeful Serviciului „Info Trafic” al INP, Pavel Apostol, pentru Radio Sputnik Moldova.

Și pentru că este cunoscut faptul că mulți dintre șoferi conduc regulamentar doar în localitățile în care sunt camere de supraveghere a traficului rutier sau atunci când observă un echipaj al poliției, INP anunță că pe traseele naționale vor fi mobilizate și mașinile neinscripționate ale poliției care măsoară viteza autovehiculelor.

„Vor fi și „mașini capcană” (n.r. mașini ale INP neinscripționate). Activitatea maşini de poliţie fără însemne oficiale are drept scop identificarea conducătorilor auto ce conduc cu viteză excesivă și tragerea lor la răspundere contravențională, deoarece acești șoferi prezintă pericol pentru toți participanții la trafic. Subliniez că „mașinile capcană”, de regulă, sunt amplasate în locurile unde avem înregistrate accidente rutiere produse din cauza vitezei excesive”, a adăugat Pavel Apostol.

I-am rugat pe câțiva locuitori ai Capitalei să ne spună ce părere au despre inițiativa INP, răspunsurile acestora au fost categorice.

„Sigur că este bine. Mulți șoferi respectă regulile de circulație doar atunci când văd mașina poliției. Consider că aceste „mașini capcană” ar trebui să stea la pândă non-stop, indiferent că sunt sărbători sau zile obișnuite”, ne-a spus Mihai.

„Nu sunt șofer, dar și eu, la fel ca mulți locuitori ai capitalei, voi merge la țară, la părinți. Eu salut inițiativele menite să-i responsabilizeze pe șoferi”, ne-a spus Elena.

„Nu va da niciun rezultat. Cei care au mers cu viteză vor continua să meargă cu viteză”, adaugă Ion.

„Eu cred că „mașini capcană” ar trebui mobilizate și în Chișinău. Prea mulți șoferi încalcă regulile de circulație”, adaugă Cristi.

Șeful Serviciului „Info Trafic” al INP a ținut să sublinieze că decizia privind mobilizarea mașinilor neinscripționate a fost luată cu scopul de a reduce la maxim producerea tragediilor în trafic.

„Noi nu urmărim scopul de a aduce cât mai mulți bani în buget, ci scopul de a crește securitatea în trafic prin responsabilizarea șoferilor care conduc cu viteză excesivă. Atâta timp cât șoferii nu încalcă Regulamentul Circulației Rutierenu au de ce să se teamă de mașinile capcană sau sa fie indignați”, adaugă Pavel Apostol.

Numărul tragediilor din trafic produse, anul trecut, în perioada sărbătorilor pascale, justifică decizia INP. Atunci, 13 oameni au murit din cauza vitezei și a alcoolului la volan.

„Datele statistice artă că, anul trecut, în perioada sărbătorilor pascale, s-au produs aproximativ 100 de accidente rutiere, în urma cărora 13 persoane au decedat, iar 140 s-au ales cu diferite traumatisme. Vom depune efortul maxim pentru reducerea numărului de tragedii în trafic”, adaugă Pavel Apostol.

Cert este că efortul oamenilor legii va fi în zadar dacă șoferii, în special cei iubitori de viteză, nu înțeleg care sunt pericolele. În aceste condiții, reprezentantul INP le amintește tuturor șoferilor că viteza ucide și-i îndeamnă să conducă responsabil.

Tren Поезд - Sputnik Moldova
Societate
Cum vor circula trenurile în perioada sărbătorilor de Paște

„Îndemnăm toți șoferii să se conformeze indicațiilor agenților de patrulare prezenți în intersecții si pe trasee și să nu uite că viteza exesivă și starea de ebrietate la volan ucid!”, conchide Pavel Apostol.

Datele INP arată că de la începutul acestui an și până astăzi, 26 aprilie, pe teritoriul țării s-au produs 637 de accidente rutiere. În urma acestora, 57 de persoane au decedat, iar 762 au fost schilodite.

Potrivit INP, principalele cauze ale producerii accidentelor sunt viteza excesivă și consumul de alcool la volan.

Fluxul de știri
0