Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine tergiversează construirea noului penitenciar din Chișinău

© Sputnik / Miroslav RotariИсправительное учреждение
Исправительное учреждение  - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada 2014-2018 au fost executate doar 19 la sută din totalul mijloacelor alocate, iar lucrările întârzie cu aproximativ 54 de luni.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Construcția penitenciarului din Chișinău este departe de a fi finalizată. Implementarea proiectului este în întârziere cu aproximativ 54 de luni, a constatat Curtea de Conturi.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Politică
După gratii, Vladimir Filat are o dorință intimă - iată care este aceasta

Curtea a examinat, pe 22 aprilie curent, Raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției.

Referindu-se la executarea investițiilor capitale în cadrul sistemului penitenciar, auditul a relevat nivelul lent de implementare a proiectelor de construcție și reconstrucție a penitenciarelor. Acest lucru a influențat realizarea acțiunii prevăzute în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018, la capitolul ”Justiție și Drepturile Omului” privind îmbunătățirea condițiilor de detenție.

În ceea ce privește implementarea Proiectului ”Construcția penitenciarului din Chișinău”, în raport se menționează că, pe parcursul anilor 2014-2018, prin legile bugetare anuale, pentru investiții capitale au fost alocați în total 121362,3 mii lei, fiind executate 23097,7 mii lei, sau 19,03 % din totalul mijloacelor alocate.

Astfel, implementarea proiectului este în întârziere cu aproximativ 54 de luni, iar la finele anului 2018, Ministerul Justiției a înaintat către Ministerul Finanțelor solicitarea privind necesitatea extinderii termenului limită până la 31.12.2022.

Noua închisoare trebuie să înlocuiască Penitenciarul 13 din Chișinău, unde sunt deţinuţi preventivii şi persoanele care nu au primit sentinţa definitivă. Penitenciarul numărul 13 din Chişinău va fi închis, după ce la Bubuieci va fi construită puşcăria modernă din banii Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Amintim că fostul premier și deputat Vladimir Filat a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a fost reținut de ofițerii CNA chiar în sala Parlamentului, pe data de 15 octombrie 2015. În prezent, pe rol se mai află un dosar deschis pe numele lui Filat, în care acestuia i se incriminează infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vladimir Filat este deținut în Penitenciarul 13 din Chișinău.

Fluxul de știri
0