Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

25 aprilie – zi decisivă pentru viitorii pensionari și beneficiari de indemnizații

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Legii privind sistemul public de asigurări sociale, unele categorii de angajatori şi persoanele fizice au obligaţia să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii până la data de 25 aprilie inclusiv.

CHIȘINĂU, 24 apr – Sputnik. Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) reaminteşte că data de 25 aprilie reprezintă termenul limită de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna martie 2019.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Vrei să știi ce pensie vei avea? Iată ce trebuie să faci

Potrivit Legii privind sistemul public de asigurări sociale, toate categoriile de angajatori specificaţi în anexa nr. 1 şi persoanele fizice, care se regăsesc în una dintre situaţiile: fondatori ai întreprinderilor individuale; notari; executori judecătoreşti; avocaţi; administratori autorizaţi; persoane fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor au obligaţia şi urmează să achite, respectiv, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajatori şi contribuţiile individuale în termen de până la data de 25 aprilie inclusiv.

Neachitarea în termen a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii atrage după sine calcularea majorărilor de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv pentru ziua de transfer a sumei datorate. Calcularea majorărilor de întârziere se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale lunar, fără emiterea unei decizii speciale.

”Calcularea majorărilor de întârziere pentru neplata în termenele stabilite a contribuţiilor de asigurări sociale are ca scop descurajarea neconformării voluntare”, anunță CNAS.

Fluxul de știri
0